Inventari forestal

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un inventari forestal és avaluar els recursos forestals en un moment donat. A més de l'espècie i el diàmetre de cada arbre inventariat, altres paràmetres poden ser identificats, com ara alçada del suport, el tipus de sòl, herba, etc. Aquesta informació és la més georeferenciada. El diàmetre en què els arbres són inventariats s'anomena diàmetre prerecompte.

Mètodes d'inventari[modifica | modifica el codi]

Els mètodes d'inventari diferencien en dues categories: els inventaris de peu a peu, on tots els arbres estan inventariats, i les estadístiques d'inventari, on només una porció del bosc és inventariat.

Inventari de peu a peu[modifica | modifica el codi]

En el cas d'un d'inventari de peu a peu,[1] tots els arbres del bosc són identificats i registrats.

Inventari estadístic[modifica | modifica el codi]

Un inventari estadístic consisteix a triar una sèrie de parcel·les d'àrea fixa, distribuïts per tot el bosc o suport. Aquestes parcel·les són generalment distribuïts uniformement (quadrícula).

El nombre de parcel·les d'inventari per mesurar un paràmetre (com ara, l'àrea basal del faig, per exemple) amb una precisió donada està determinada per la variabilitat d'aquest paràmetre al bosc i no la superfície d'aquesta. Com a resultat, és necessari que algunes parcel·les per inventariar una gran massa homogènia, amb relació a una petita muntanya molt variada.

Aquest tipus d'inventari es pot dur a terme per tal d'aconseguir el desenvolupament de la gestió d'un bosc, o disposar d'estadístiques de l'escala d'un territori (regió, país, etc.).

Material[modifica | modifica el codi]

Exemple de materials per als inventaris forestals (tecnologia Field-Map)

Els materials tradicionals (brúixola, topòfil, peu de rei, relascopi, dendròmetre) avançar cap equips electrònics. L'equip de camp pot recuperar les dades directament de mesura eines: GPS, telèmetre làser, brúixola, etc.

Es pot utilitzar sistemes complets per a la recollida i tractament de les dades de camp. Permeten mesuraments fàcils i càlculs dendromètrics.[2]

Evolució en el temps[modifica | modifica el codi]

Els inventaris d'interessos és seguir l'evolució d'un bosc en el temps, mitjançant la comparació dels inventaris successius. En el cas de les estadístiques d'inventari, es pot triar entre parcel·les temporals, siguin totes dues parcel·les permanents. Les parcel·les permanents són idèntiques d'un inventari a un altre, mentre que les parcel·les temporals se seleccionen independentment per un inventari dels elegits per als inventaris anteriors.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Parés i Español, Eduard. Vocabulari forestal: amb equivalències en castellà, francès i anglès, i amb il·lustracions. Institut d'Estudis Catalans, 1998, p.88. ISBN 8472834212. 
  2. Field-Map, una eina de camp per estimar les masses forestals, Pecheur, A-L; Bartoli, M; Müller, P; La forêt privée, n° 315, septembre-octobre 2010

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Vidal, Eva. Manual de suport per fer l’estimació pericial en el treball de camp. Generalitat de Catalunya. Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Centre de la Propietat Forestal.