Iocasta

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Iocasta (grec antic: Ἰοκάστη) és el nom que li donen els tràgics a l’esposa d’Èdip. La tradició homèrica l’anomena Epicasta. És filla del tebà Meneceu i germana de Hipònome i Creont. Estava casada primerament amb Laios, que al seu torn era pare d’Èdip. La tradició ens explica que més tard, sense reconèixer al seu fill ni ser reconeguda per ell, es va casar amb aquest i van tenir varis fills, Etèocles, Polinices, Antígona i Ismene. Quan va saber l’incest que havia comès, es va suïcidar penjant-se.

Una altra tradició explica que Iocasta va tenir d’Èdip dos fills, Fràstor i Laònit, que van morir a la guerra contra Orcomenos i els descendents de Minia. Es creu que Èdip es va casar amb Eurigania a la mort de Iocasta.

Iocasta a l’Èdip Rei de Sòfocles[modifica | modifica el codi]

Dins l’obra Èdip Rei de Sòfocles Iocasta segueix la primera de les tradicions esmentades anteriorment. Aquest personatge ocupa un paper secundari. Apareix a partir del episodi segon quan Èdip ja ha començat la investigació per saber qui és el culpable de la mort de Laios, just després d’haver estat acusat per Tirèsies, l’endeví. Iocasta és un personatge amb una mentalitat recelosa i poruga. Es mostra temorosa davant les recerques d’Èdip, com si sabés, o potser pogués percebre o endevinar la veritat.

Un fet important és que en l’obra nega la validesa dels oracles dels déus. Tot i així, gràcies a ella podrà arribar el missatger de Corint, que serà qui aclarirà el fets i finalment revelaran qui és veritablement Èdip. Així doncs, a l’obra, Iocasta desapareixerà en saber qui és realment Èdip i es penjarà, donant-se la mort.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Edicions 62, Col·lecció El Cangur / Diccionaris, núm. 209. Barcelona, octubre del 1997. ISBN 84-297-4146-1, plana 125.
  • Sòfocles: Èdip Rei. La Magrana. Barcelona, 2005.
  • Pierre Grimal Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona, 1981