Iona (illa)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaIona
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 56° 20′ N, 6° 25′ O / 56.33°N,6.41°O / 56.33; -6.41
EstatRegne Unit
PaísEscòcia
ConsellConsell d'Argyll and Bute Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població177 (2011) Modifica el valor a Wikidata (20,18 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície877 ha Modifica el valor a Wikidata
Banyat permar de les Hèbrides Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

Iona, en anglès, o Ì Chaluim Chille en gaèlic escocès, és una illa de les Hèbrides Interiors d'Escòcia i és a l'oest de l'illa més gran de Mull.

L'any 563 Sant Columba hi fundà l'abadia de Iona. Des d'aquí predicà la fe cristiana per tota Escòcia, el nord d'Anglaterra i altres indrets d'Europa essent, de tots aquests indrets, l'abadia de Bobbio, a Itàlia, el que es troba més al sud. Molts estudiosos creuen que el Llibre de Kells va ser escrit a Iona entre els segles VII i VIII. El primer complex de monestirs cèltics va existir fins al segle xi tot i haver sigut completament destruït en diverses incursions víkings (795, 802, 806). S'hi fundà encara un altre monestir que seria l'abadia benedictina i la catedral de l'illa. El monestir va existir fins a la Reforma Protestant.

Iona fou també la necròpolis dels reis de Dalriada, els primers reis d'Escòcia, l'últim dels quals, Macbeth, es faria famós pel drama del mateix nom de Shakespeare.

L'any 1938 George MacLeod, capellà de l'Església d'Escòcia a Govan (Glasgow), hi fundà de nou una comunitat cristiana (la Iona Community), una missió i obra social encara avui remarcable. La finalitat d'aquesta obra és "trobar noves maneres per arribar al cor de tothom". La comunitat ho fa mitjançant l'obra per als joves, la composició de cançons, misses i la construcció d'esglésies així com apel·la a la justícia, la igualtat i la pau entre tots els homes. A més, aquesta comunitat lidera un moviment que vol recuperar la forma cèltica del cristianisme (cristianisme cèltic).

Fonts[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Iona