Irish soft coated wheaten terrier

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de raça de gos Irish soft coated wheaten terrier
Soft Coated Wheaten Terrier 600.jpg
Classificació i estàndard de la raça
Codi de Catàleg040 modifica (FCI modifica)
Irish soft coated wheaten terrier

L'Irish Soft Coated Wheat Terrier és una raça de gos originària d'Irlanda. Hi ha quatre varietats: tradicional irlandesa, pesat irlandès, anglès i Estats Units. Aquests gossos tenen una capa única que deixa anar molt poc pèl, per la qual cosa pot ser tolerat més fàcilment per persones al·lèrgiques a altres races.

Història[modifica]

Aquesta raça va ser criada a Irlanda per ser un gos de granja d'ús múltiple, les funcions haurien inclòs observació i vigilància de bestiar. Es creu que pot estar relacionat amb el de Kerry blue terrier. Avui competeixen en l'obediència, l'agilitat i el seguiment i s'utilitzen de vegades en teràpia assistida per animals.

Malgrat la seva llarga història no va ser reconegut com una raça a Irlanda per l'Irish Kennel Club fins al 1937. El 1943, el Britidh Kennel Club va reconèixer la raça en el Regne Unit. Els primers van ser exportats als Estats Units a la dècada de 1940, però l'interès en la raça va trigar deu anys a desenvolupar-se. Finalment el 1973 van ser reconeguts per l'American Kennel Club. A la dècada de 1970 van ser importats a Austràlia per Anubis Kennels, des de llavors s'han importat molts més. Una recent importació de gossos d'estil irlandès han millorat i ampliat el seu patrimoni genètic.

Descripció[modifica]

L'Irish Soft Coated Wheat Terrier és un gos ferm, equilibrat, de dors recte i de pit profund. Té un cap rectangular i ben proporcionat amb un stop definit. Els seus ulls tenen una forma una mica ametllada i les orelles són petites i doblegades lleugerament cap endavant. Als països en què està permès, sol portar la cua tallada. Té un pèl suau, sedós i de color blat, que se li pot arreglar o no.

Salut[modifica]

Detall del cap

Són generalment una raça de llarga durada. Són susceptibles a diverses malalties hereditàries, encara que són més coneguts per dues condicions de perdre de proteïnes: proteïnes nefropàtia (PLN), on el gos perd proteïnes a través dels ronyons, i proteïna enteropàtia (PLE), on el gos és incapaç d'absorbir completament la proteïna en el seu intestí, causant que passi en els seus excrements. PLN i PLE són potencialment fatals, però si es detecta amb antelació suficient, de vegades poden manejar-se amb canvis en la dieta estrictes i els productes farmacèutics. Hi ha proves de laboratori que poden ajudar en el diagnòstic de PLN i PLE; aquestes condicions tenen una manera desconeguda de l'herència, però hi ha programes de recerca, principalment en els Estats Units i en el Regne Unit.

Altres qüestions de salut són la displàsia renal, malaltia inflamatòria intestinal, malaltia d'Addison i càncer. Alguns Wheatens també poden patir d'aliments i mediambientals de les al·lèrgies. Els propietaris potencials han de discutir les qüestions de salut amb l'obtentor abans de decidir-se a obtenir un cadell. També són propensos a desenvolupar una malaltia de la pell anomenada Dermatitis atòpica.

Creuaments de races[modifica]

Extraoficialment aquesta raça es creua amb el Canitx estàndard per crear la raça mixta coneguda com el Whoodle, i es creua amb el Beagle per crear la raça mixta coneguda com el "Wheagle". També es creua amb el gos llebrer per obtenir la raça mixta anomenada Lurcher.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]