Iron Fist

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb Puny americà.
Infotaula personatgeIron Fist

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspersonatge de còmic
personatge humà de ficció
personatge de sèrie de televisió
justicier de ficció Modifica el valor a Wikidata
Creat perRoy Thomas, Gil Kane i Bill Everett Modifica el valor a Wikidata
Interpretat perFinn Jones Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraMarvel Premiere (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Universunivers Marvel Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióguardaespatlles, detectiu privat, artista marcial, superheroi, espia i justicier Modifica el valor a Wikidata
NacionalitatEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Altres
Membre deEls Nous Venjadors, Heroes for Hire, Defenders, Thunderbolts i Els Venjadors Modifica el valor a Wikidata
Goodreads character: 981823

Iron Fist (Daniel "Danny" Rand) és un personatge de ficció que apareix en els còmics de Marvel Comics. Creat per Roy Thomas i Gil Kane, Iron Fist va aparèixer a Marvel Premiere nº15 (maig de 1974).[1] El personatge és un practicant de les arts marcials i el portador d'una força mística coneguda com el Puny de Ferro, la qual li permet invocar i concentrar el seu chi. Esta habilitat és obtinguda de la ciutat de K'un Lun que només és oberta als visitants cada deu anys.[2] Va protagonitzar la seua primera sèrie de còmics als 70, i va compartir el títol de Power Man i Iron Fist durant diversos anys amb Luke Cage, fent equip amb Cage fins a formar l'equip Heroes for Hire. El personatge ha protagonitzat diversos còmics al llarg dels anys; incloent The Immortal Iron Fist, que va expandir els orígens i la història d'Iron Fist.

Iron Fist ha estat adaptat en diversos videojocs i sèries de televisió. Finn Jones va interpretar el personatge a les sèries d'imatge real Iron Fist, The Defenders, i Luke Cage; totes del Marvel Cinematic Universe.

Una sèrie limitada de cinc números, escrita per Alyssa Wong i amb art de Michael YG, es va llançar el febrer de 2022 i va revelar Lin Lie com el nou Puny de Ferro i Rand en un paper secundari.[3]

Història de la publicació[modifica]

Amazing-Man a Amazing-Man Comics nº#5 (setembre de 1939). Art de Bill Everett

Iron Fist, juntament amb l'anteriorment creat Shang-Chi, Mestre de Kung Fu, va sorgir a Marvel Comics durant una moda en la cultura pop estatunidenca a principis dels 70 en relació als herois d'arts marcials. El guionista i cocreador Roy Thomas va escriure a Marvel Premiere nº15 que l'origen i la creació d'Iron Fist es devien al personatge de Bill Everett, John Aman, the Amazing-Man, creat el 1939.[4] Thomas més tard va escriure que ell i l'artista/co-creador Gil Kane havien:

« Vaig començar "Iron Fist" perquè havia vist la meva primera pel·lícula de kung fu, fins i tot abans que n'hagués sortit una de Bruce Lee, i hi havia una cosa que es deia "la cerimònia de l'Iron Fist". Vaig pensar que era un bon nom, i ja teníem Mestre de Kung Fu, però vaig pensar: "Potser un superheroi anomenat Iron Fist, tot i que tinguéssim Iron Man, seria una bona idea". [A l'editor] A Stan [Lee] li va agradar el nom, així que vaig agafar Gil i va aportar les seves influències de Amazing Man, i vam dissenyar el personatge junts. »
— Roy Thomas, [5]

La pel·lícula esmentada per Thomas és King Boxer, també coneguda com Five Fingers of Death (1972), que presenta la tècnica Puny de Ferro.[4]

Referències[modifica]

  1. «Britannica» (en anglès). [Consulta: 7 octubre 2023].
  2. «Iron Fist» (en anglès). marvel.com. Iron Fist. [Consulta: 7 octubre 2023].
  3. Holland, Dustin. «Marvel's Iron Fist #1 Comic Review» (en anglès), 21-02-2022. [Consulta: 16 maig 2023].
  4. 4,0 4,1 «Two-Fisted Tales: The Untold Origin of the Comic Book Superhero Iron Fist» (en anglès). [Consulta: 16 maig 2023].
  5. «Roy Thomas interview». Alter Ego, 70, Juliol 2007, pàg. 38.