Vés al contingut

Irradiació germicida ultraviolada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un banc de flux laminar, amb llum UV que s'utilitza per descontaminar-lo quan no s’utilitza.

La irradiació germicida ultraviolada (IGUV) és un mètode de desinfecció que utilitza llum ultraviolada de longitud d'ona curta (ultraviolada C o UV-C) per matar o inactivar microorganismes destruint els àcids nucleics i alterant el seu ADN, deixant-los incapaços de realitzar funcions cel·lulars vitals.[1] La IGUV s'utilitza en diverses aplicacions, com ara purificació d'aliments, aire i aigua.

La llum UV-C és feble a la superfície de la Terra ja que la capa d'ozó de l'atmosfera la bloqueja.[2] Els dispositius d'IGUV poden produir una llum UV-C prou forta en sistemes d'aire o aigua en circulació per convertir-los en entorns inhòspits per a microorganismes com bacteris, virus, fongs i altres agents patògens. La IGUV es pot combinar amb un sistema de filtració per sanejar l'aire i l'aigua.

L'aplicació de la IGUV en la desinfecció ha estat una pràctica acceptada des de mitjan segle xx. S'ha utilitzat principalment en instal·lacions de sanejament mèdic i de treball estèril. Cada vegada més, s'ha utilitzat per esterilitzar les aigües potables i residuals, ja que les instal·lacions de retenció estan tancades i es poden fer recircular per garantir una major exposició als raigs ultraviolats. La IGUV ha trobat una aplicació renovada amb els purificadors d'aire.

Referències[modifica]

  1. «Word of the Month: Ultraviolet Germicidal Irradiation (UVGI)». NIOSH eNews. National Institute for Occupational Safety and Health, April 2008. [Consulta: 4 maig 2015].
  2. «SOLVE II Science Implementation». NASA, 2003. Arxivat de l'original el February 16, 2013. [Consulta: 4 maig 2015]. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2013-02-16. [Consulta: 23 desembre 2020].