Isabel Ventosa i Roig

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Isabel Ventosa Roig)
Infotaula de personaIsabel Ventosa i Roig
Biografia
NaixementIsabel Ventosa i Roig
20 novembre 1834 Modifica el valor a Wikidata
Vilanova i la Geltrú (Garraf) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 abril 1895 Modifica el valor a Wikidata (60 anys)
Barcelona
Dades personals
Es coneix perFundadora de les Germanes Darderes
religiosa i fundadora
BeatificacióProclamada Serventa de Déu; obert el procés de beatificació

Isabel Ventosa i Roig (Vilanova i la Geltrú, Garraf, 20 de novembre de 1834 - Barcelona, 2 d'abril de 1895) fou una religiosa, fundadora de la congregació de les Darderes. Ha estat proclamada serventa de Déu per l'Església catòlica.

Biografia[modifica]

Isabel Ventosa era una jove vilanovina que, durant l'epidèmia de còlera de 1854, que provocà un miler de morts a Vilanova, començà a tenir cura dels malalts i altres pobres, en un moment que no hi havia prou recursos per atendre'ls. Dos anys després, per continuar la seva vocació, entrà en la Causa Pia Francesc Darder, associació seglar de dones les membres de la qual es comprometien a viure en comunitat i a assistir com a infermeres les malaltes de l'Hospital de la Santa Creu de Barcelona.[1] El mateix any 1856, però, el govern espanyol confiscà els béns de la Causa Pia: les associades deixaren de treballar a l'hospital i hagueren de guanyar-se la vida tenint cura de malalts a domicili.

Isabel hi havia ingressat pensant que es tractava d'una congregació religiosa i en veure que no ho era, va voler marxar, però el seu director espiritual li recomanà que hi continués, i Isabel volgué aprofitar l'associació per convertir-la en una congregació religiosa. Fou nomenada superiora de la comunitat i tingué una destacada actuació en l'assistència a les víctimes d'una nova epidèmia de còlera que assolà Barcelona el 1885.

L'acció de Ventosa per a transformar l'associació en institut religiós tingué un primer reconeixement quan fou acceptat el seu ingrés dins el Tercer Orde Regular de Sant Francesc. Les primeres constitucions de l'institut, anomenat de les Terciàries Franciscanes de la Nativitat de Nostra Senyora,[2] conegudes com a Darderes, foren redactades pel bisbe de la Seu d'Urgell, Salvador Casañas i Pagès, el 1894. Foren aprovades l'11 d'abril de 1896, un any després de la mort de la fundadora, el 2 d'abril de 1895.

Notes[modifica]

  1. L'associació havia estat instituïda pel cirurgià guixolenc Francesc Darder en 1730, per oferir atenció sanitària gratuïta a dones malaltes.
  2. La Causa Pia havia nascut sota la protecció de la Confraria Seglar de la Nativitat de Nostra Senyora de Barcelona, amb seu a l'església de Betlem.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Bonet Martí, Josep M.; Lander Azcona, Ana M. Isabel Ventosa y las darderas: Congregación de la Natividad de Nuestra Señora: documentos y comentarios: años 1835-1900. Barcelona: Instituto de las Hermanas Franciscanas Misioneras...1997.

Enllaços externs[modifica]