Isabel d'Aragó i de Castella

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Isabel d'Aragó, reina de Portugal

Isabel d'Aragó i de Castella ( Dueñas, Palència 1470 - Saragossa 1498 ), infanta de Castella, princesa d'Aragó, reina consort de Portugal (1497-1498).

Orígens familiars[modifica | modifica el codi]

Filla gran del rei d'Aragó Ferran el Catòlic i la reina de Castella Isabel la Catòlica, va néixer el 2 d'octubre de 1470 prop de Palència.

Primer matrimoni: Alfons de Portugal[modifica | modifica el codi]

Pel Tractat d'Alcaçovas els Reis Catòlics van casar-la el 1490 a Valencia d'Alcántara (Càceres) amb l'infant Alfons de Portugal, únic fill i hereu de Joan II de Portugal i Elionor de Viseu.

El germà petit d'Isabel, l'infant Joan d'Aragó, havia estat nomenat príncep d'Astúries i per tant era el successor legítim de la seva mare. Preveient la possible mort de Joan, que era un infant amb una salut molt delicada, Isabel es convertiria en l'hereva probable del tron comú de Castella i Aragó, i per estar casat amb l'hereu de Portugal podria suposar la unió dels tres regnes ibèrics en un de sol sota domini portuguès, gran somni de Joan II de Portugal.

Els Reis Catòlics emprengueren llavors una cursa diplomàtica per tal d'anul·lar el casament, pèro per la influència del rei portuguès sobre el Papa Alexandre VI no permeté aquesta anul·litat. La mort el 1491 d'Alfons de Portugal salvà la partida als reis Catòlics.

Segon matrimoni: Manuel I de Portugal[modifica | modifica el codi]

El 1497 es tornà a casar a Valencia de Alcántara amb el seu cunyat Manuel I de Portugal.

Per la mort del seu germà l'infant Joan d'Aragó, príncep d'Astúries i hereu a la Corona de Castella aquell any havia de ser nomenada princesa d'Astúries però els seus pares decidiren traspassar tots els drets successoris a la seva germana més petita, que governaria amb el nom de Joana I de Castella.

Isabel d'Aragó va morir de part a Saragossa el 15 d'agost de 1498 en donar a llum el príncep Miquel da Paz, nomenat hereu de les corones de Portugal, Castella i Aragó, però que va morir prematurament el 1500. Tot i que la seva mare no fou designada princesa d'Astúries, i per tant hereva del reialme dels seus pares, Manuel I decidí nomenar hereu de tots els regnes al seu fill. Amb la mort de Miquel de Paz, Manuel I no va aconseguir el seu objectiu de poder reunir sota el domini d'un rei portuguès totes les corones hispàniques.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Isabel d'Aragó i de Castella Modifica l'enllaç a Wikidata