Isidre Bartumeu Martínez

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaIsidre Bartumeu Martínez
Isidre Bartumeu.jpg
Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement31 desembre 1963 Modifica el valor a Wikidata (56 anys)
Andorra la Vella Modifica el valor a Wikidata
Titular Notaria Bartumeu
1998 – Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona . dret Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióJurista i notari Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Isidre Bartumeu Martínez (Andorra la Vella, 31 de desembre de 1963) és llicenciat en dret per a la Universitat de Barcelona on va cursar també els estudis de Doctorat en Dret Constitucional i Ciència Política. Actualment, exerceix com a notari al Principat d’Andorra des de 1998.

El 1992 va participar en la redacció de la Constitució Andorrana. El 1994 va engegar el Tribunal Constitucional Andorrà on fou nomenat secretari general fins al 1998.[cal citació] Des de març de 2013, forma part de la secció de Filosofia i Ciències Socials de l'Institut d'Estudis Catalans.[1]

Després de llicenciar-se en Dret i mogut pel seu gran interès per la història i institucions del seu país, Isidre Bartumeu ha elaborat la seva tesi doctoral dins del programa de Dret Constitucional i Ciència Política en la Universitat de Barcelona. La tesi amb la qual opta al Doctorat té el següent títol: "Els Coprínceps en el desenvolupament institucional del Principat d'Andorra. Des del senyoriu feudal fins a l'estat sobirà, de dret, democràtic i social".[2] Un estudi d'investigació que centra la seva atenció en el desenvolupament secular de les institucions andorranes i en el seu annexa amb el Coprincipat com a conceptualització prova del règim propi d'Andorra, havent visitat nombroses vegades l'Arxiu Secret del Vaticà a la cerca de documentació per a l'elaboració del treball esmentat.[cal citació]

Fou secretari de la Sindicatura, presidència del Parlament Andorrà, en el decurs del procés Constituent Andorrà els anys 1992 i 1993, participant en la redacció de la Constitució Andorrana.[cal citació] Més tard, va assumir el càrrec de secretari general del Tribunal Constitucional d'Andorra. Una tasca que va exercir entre el 1994 i el 1998 i que li va permetre engegar aquesta institució juntament amb el seu president, Juan José López Burniol.[cal citació] Després del seu pas pel Tribunal Constitucional començà a exercir com a notari; per concurs-oposició, des del 17 de juliol de 1998.[cal citació]

Actualment, compagina la seva vida professional amb la seva tasca com a membre del Consell Editor de la col·lecció jurídica "Set Claus", adscrita a Premsa Andorrana SA i Edicions del Diari d'Andorra. A més, des de l'any 2015, assumeix la coordinació de diversos cursos amb relació al dret successori andorrà a la Universitat d'Andorra i imparteix, com a professor col·laborador, classes de dret públic i dret privat en aquesta institució.[cal citació] La seva passió per l'actualitat i l'escriptura l'ha portat a col·laborar en mitjans de comunicació com el Diari d'Andorra, La Vanguardia, Andorra Televisió i TV3.[cal citació]

Publicacions[cal citació][modifica]

És autor o coautor, entre d'altres, de les següents obres de caràcter principalment jurídic:

 • “L’economia andorrana en el canvi de segle”.[3] Fundació Julià Reig. Andorra (2001).
 • “Legislació i jurisprudència constitucional del Principat d’Andorra”.[4] Fundació Julià Reig. Andorra (2003).
 • "François Luchaire, un républicain au service de la République”.[5] Publications de la Sorbonne. París (França) (2005).
 • “Perspectives del dret successori a Europa”.[6] Editorial Marcial Pons. Madrid (Espanya) (2007).
 • “Empresa familiar i successió en l’ordenament jurídic d’Andorra”.[7] Empresa Familiar Andorra. Andorra (2008).
 • “Introducció al sistema constitucional del Principat d’Andorra”[8] Fundació Julià Reig. Andorra (2010).
 • “La nova regulació de la successió per causa de mort al Principat d’Andorra; Llei 46/2014, del 18 de desembre, de la successió per causa de mort”.[9] Barcelona (Espanya) (2016). Revista Jurídica de Catalunya, Editorial Aranzadi.
 • “Dret de successions”,[10] 2ª edició. Fundació Julià Reig. Col·lecció Fonaments de dret privat andorrà, volum 1. Andorra (2018).
 • "Tratado del Derecho de sucesiones vigente en España y Andorra (Con alertas fiscales)" Thomson Reuters Aranzadi. Coordinador del bloc VIII: Derecho del Principado de Andorra. (2020)[11]

Referències[modifica]

 1. «Membres corresponents | Secció de Filosofia i Ciències Socials». [Consulta: 12 maig 2020].
 2. «Els-coprinceps-en-el-desenvolupament-institucional-del-Principat-dAndorra-des-del-senyoriu-feudal-fins-a-lestat-sobira-de-dret-democratic-i-social - Facultat de Dret - Universitat de Barcelona». [Consulta: 24 febrer 2020].
 3. Bricall, Josep Maria; Bartumeu Martínez, Isidre; Pons Novell, Jordi. L'economia andorrana en el canvi de segle (en català). Sant Julià de Lòria, Principat d'Andorra: Fundació Julià Reig, 2001. ISBN 978-99920-1-365-6. 
 4. Bartumeu Martínez, Isidre. Legislació i jurisprudència constitucional del Principat d'Andorra (en català). 2a. Andorra: Fundació Julia Reig, 2003. ISBN 9992057 10-X. 
 5. Isidre Bartumeu-Martinez, Yadh Ben Achour, Jeannette Bougrab, Paul Camous, Marie-France Christophe Tchakaloff, Gérard Conac, Edmond Jouve, Yves Luchaire, Didier Maus, Alain Moyrand, Jacques Robert, Alain Tinayre, Antonino Troianiello, Georges Vedel. François Luchaire, un républicain au service de la République (en francès). Publications de la Sorbonne, 2005. ISBN 978-2-85944-515-7. 
 6. Ramón Viñas, Georgina Garriga, coords. ; Prólogo de Alegría Borrás y Paul Lagarde. Perspectivas del derecho sucesorio en Europa : Congreso organizado por la Universitat d'Andorra y el Departamento de Derecho y Economía Internacionales de la Universidad de Barcelona, Sant Julià de Lòria (Principado de Andorra), 29 y 30 de noviembre de 2007. Madrid [Spain]: M. Pons, 2009. ISBN 978-84-9768-676-1. 
 7. Bartumeu Martínez, Isidre. Empresa familiar i successió en l'ordenament jurídic del Principat d'Andorra (en catalan). Andorra la Vella: Empresa Familiar Andorrana, 2008. 
 8. Bartumeu Martínez, Isidre. Introducció al sistema constitucional del Principat d'Andorra (en catalan). Andorra la Vella; Sant Julià de Lòria: Premsa Andorrana ; Fundació Julià Reig, 2010. ISBN 978-99920-57-38-4. 
 9. Bartumeu Martínez, Isidre «La nova regulació de la successió per causa de mort al Principat d’Andorra; Llei 46/2014, del 18 de desembre, de la successió per causa de mort». Revista Jurídica de Catalunya, 2016.
 10. Abril Campoy; Bartumeu Martínez, Amat Llari; Cecchini Rossell; Puig i Ferriol, Joan Manel; Isidre; M. Eulàlia; Xavier; Lluís. Fonaments del Dret Privat Andorrà (en català). 2a Edició. Andorra: Fundació Julià Reig, 2018. ISBN 978-99920-57-46-9. 
 11. «Tratado del Derecho de sucesiones vigente en España y AndorraDúo - Aranzadi | Thomson Reuters». [Consulta: 18 juny 2020].