Italiotes

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de grup humàItaliotes
Tipuspoblació Modifica el valor a Wikidata
Llenguagrec antic Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Originari depenínsula Itàlica Modifica el valor a Wikidata

Els italiotes (en grec antic Ὶταλιῶται, Italiōtai) foren un poble preromà grecoparlant que vivia a la península Itàlica, i ocupaven el territori comprés entre Nàpols (llavors Partènope, colònia grega) i Sicília (anomenada la Magna Grècia).

Després de ser sotmesos per l'antiga Roma, a partir del s. III ae, els italiotes difongueren la cultura i la llengua gregues a Roma i bona part d'Itàlia, en detriment del llatí dels conservadors romans com Cató el Vell. Llavors començà a denominar-se «italiota» tot grup indoeuropeu barrejat amb les poblacions autòctones itàliques (llatins en el cas de Roma).[1] Establiren contactes graduals amb altres pobles de la Mediterrària oriental.

Els graeculi introduïren i traduïren la poesia èpica en la cultura romana amb llegendes com l'Odissea i feren d'Ulisses un heroi romà. Igualment, traduïren moltes obres científiques i tècniques gregues de terrissa i altres objectes manufacturats populars. El bilingüisme hi fou la norma entre els nobiles. Aquest fenomen s'estengué amb la conquesta de Grècia.

Durant la República i l'Imperi romans, els italiotes (els descendents dels pobladors grecs) es consideraven diferents dels habitants no grecs de la Itàlia meridional. Els grecànics del sud d'Itàlia n'eren els descendents.

Referències[modifica]

  1. Joseph M. Walker. Los etruscos p. 20. ISBN 84-9764-441-7.

Bibliografia[modifica]

  • Massimo Pallottino, A history of earliest Italy, pagina;118. ISBN 0472100971
  • John Boardman, The Cambridge ancient history, pagina;709. ISBN 0521850738
  • Kathryn Llomes, Rome and the Western Greeks, 350 BC-AD 200: Conquest and Acculturation in Southern Italy, pagina;103. ISBN 0415050227
  • Gender and ethnicity in ancient Italy By Tim Cornell, Kathryn Llomes Page 40 ISBN 1873415141
  • Gertrude Elizabeth Taylor Slaughter, Calàbria, the first Italy, University of Wisconsin Press, 1939, pagina;107. ASIN B00085KMKK