Itrocrasita-(Y)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralItrocrasita-(Y)
Fórmula química (Y,Th,Ca,U)(Ti,Fe)2(O,OH)6
Epònim itri, mescla i composició
Localitat tipus Pegmatita sense nom, Comtat de Burnet, Texas, Estats Units
Classificació
Categoria òxids
Nickel-Strunz 10a ed. 4.DG.05
Nickel-Strunz 9a ed. 4.DG.05
Nickel-Strunz 8a ed. IV/D.19
Dana 8.3.8.4
Heys 7.9.12
Propietats
Sistema cristal·lí amorf
Color negre
Fractura irregular, desigual, subconcoidal
Duresa 5,5 a 6
Lluïssor resinosa
Densitat 4,8 g/cm3 (mesurada);
Propietats òptiques isotròpica
Impureses comunes W
Més informació
Estatus IMA qüestionable (Q) i publicat abans de 1959
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

L'itrocrasita-(Y) és un mineral de la classe dels òxids, que pertany al grup de l'euxenita. El nom de la seva composició química, que conté itri, i del grec krasis, "barreja", en al·lusió als molts altres elements presents.

Característiques[modifica]

L'itrocrasita-(Y) és un òxid de fórmula química (Y,Th,Ca,U)(Ti,Fe)2(O,OH)6. No cristal·litza, al tractar-se d'un mineral amorf. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 5,5 i 6. Va ser publicat per primera vegada l'any 1906. Es tracta d'un mineral mal caracteritzat, sovint metamict que podria ser idèntic a l'euxenita-(Y). Es compara també amb la policrasa-(Y). És per aquest motiu que el seu estatus com a mineral vàlid segons l'Associació Mineralògica Internacional és qüestionat.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'itrocrasita-(Y) pertany a "04.DG: Òxids i hidròxids amb proporció Metall:Oxigen = 1:2 i similars, amb cations grans (+- mida mitjana); cadenes que comparteixen costats d'octàedres" juntament amb els següents minerals: euxenita-(Y), fersmita, kobeïta-(Y), loranskita-(Y), policrasa-(Y), tanteuxenita-(Y), uranopolicrasa, β-fergusonita-(Y), β-fergusonita-(Nd), β-fergusonita-(Ce), itrotantalita-(Y), foordita, thoreaulita i raspita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la pegmatita sense nom del comtat de Burnet, a l'estat de Texas, als Estats Units. També ha estat descrita a Califòrnia, a Suècia, a la Xina i a Rússia.

Referències[modifica]

  1. «Yttrocrasite-(Y)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 24 abril 2017].