Iuri Motxànov

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Iuri Alekséievitx Motxànov)
Infotaula de personaIuri Motxànov
Nom original(ru) Ю́рий Алексе́евич Моча́нов Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement18 novembre 1934 Modifica el valor a Wikidata
Sant Petersburg (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Mort20 octubre 2020 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
Kíiv (Ucraïna) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióFacultat d'Història de la Universitat Estatal de Sant Petersburg Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióarqueòleg Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsOleksiy Mochanov, Natalya Danilova (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Iuri Alekséievitx Motxànov, en rus: Юрий Алексеевич Мочанов, (Leningrad, 8 de novembre de 1934Kíev, 20 d'octubre de 2020) fou un arqueòleg rus, doctor en ciències històriques, especialitzat en l'arqueologia del paleolític i de les primeres etapes d'ocupació humana al nord-orient d'Àsia. Es va graduar el 1957 a la facultat d'història de la Universitat Estatal de Leningrad. Treballava com a investigador principal del Centre d'Arqueologia de l'Àrtic i Paleoecologia Humana i fou el director adjunt per a Ciència de Sakhà. Doctor en ciències històriques, especialista en l'arqueologia de les etapes antigues de l'ocupació del nord-est d'Àsia per part dels humans.

Les seves recerques més conegudes són les realitzades sobre la cultura Dyuktai, que es va originar a la conca del riu Aldan.[1] Amb l'arqueòloga Svetlana Fedosséieva, van publicar una exposició àmplia de les seves investigacions, sobre l'arqueologia del nord-est d'Àsia i les seves relacions amb l'arribada de l'home a Amèrica.[2]

Referències[modifica]

  1. Motxànov, Iuri A. (1969) "The Upper Paleolithic Dyuktai Culture and several acpects of its genesis"; Soviet Archaeology 4: pp. 235-239. (anglès)
  2. Motxànov I. A.; S. A. Fedosséieva (2008) Archaeology, the Paleolithic of Northeast Asia, a non-tropical origin for humanity, and the earliest stages of the settlement of America. Archaeology Press, Simon Fraser University. ISBN 9780864912978 (anglès)