Jaciment arqueològic dels horts de la Cova del Toixó

Infotaula de geografia físicaJaciment arqueològic dels horts de la Cova del Toixó
Localització
Entitat territorial administrativaSant Quintí de Mediona (Alt Penedès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 28′ 03″ N, 1° 39′ 14″ E / 41.467378°N,1.653839°E / 41.467378; 1.653839
Dades i xifres
Altitud340 m Modifica el valor a Wikidata
Història
TipusJaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata
CronologiaEpipaleolític (-9.000/-5.000)
Neolític (-5.500/-2.200)
ExcavacionsProspeccions 1956 per P. Giró i J. Masachs Prospeccions als anys 70 per J. Virella
Troballa arqueològicaIndústria lítica

Els Horts de la Cova del Toixó és un jaciment prehistòric del municipi de Sant Quintí de Mediona a la comarca de l'Alt Penedès, identificat com un taller o centre de producció i explotació de sílex, la seva cronologia inclou l'Epipaleolític (-9000/-5000) i el neolític (-5.500/-2.200).

Descobriment i historiografia[modifica]

Situat entre els horts i camps de la terrassa superior de la riba dreta del riu de Bitlles, entre la muntanya, la Cova del Toixó i el Torrent de la Rompuda. A l'inici dels anys 70 va rebre el nom de "Taller de la Rompuda" a partir de les prospeccions dutes a terme per J. Virella a la zona. Abans però hi ha algunes referències a la presència de sílex en el lloc que van quedar registrades al Atlas de Prehistòria d'Amador Romaní a principis del segle xx, entre els anys 1905-1923, concretament en l'apartat dedicat a l'excursió que va fer el 23 d'agost del 1913, malauradament l'obra és un exemplar manuscrit inèdit. El 1956 També hi va intervenir P. Giró i J. Masachs amb la prospecció del terreny que van assenyalar en els seus quaderns de camp als volums 4,5 i 7, que també són inèdits.

Troballes arqueològiques[modifica]

Les troballes en superfície mostren una indústria on abunda el sílex deshidratat, amb pàtines, abruptes i gratadors de front que s'atribueixen a peces de tallers del Paleolític Superior/Epipaleolític. Es creu que aquest material respon a una ocupació esporàdica diferent al voltant de la Cova del Toixó, on no es troba cap resta prehistòrica, i el Torrent de la Rompuda, o bé un lloc de captació d'afloraments de matèria primera com podia ser el sílex que es troba tallat al Paleolític Mitjà.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • GIRÓ, P. "Activitats Arqueològiques IV. Estacions Tallers superficials a la comarca del Penedès". Agrupació Excursionista "Cataluña".
  • GIRÓ, P. "Notas de Arqueología de Cataluña y Baleares. Sant Quintí de Mediona". Ampurias. XXIV, p.304.
  • MONFORT SALIONS, J. Talleres líticos de superfície del Panadés y extensiones. p.88-108.
  • PINTA, J. "Addenda al repertori de cavitats d'interès arqueològic de la Província de Barcelona. Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès)". Exploracions. 8, p.19.
  • RAURET, A.M. El proceso de la primitiva población del Panadés. 1963. p.65. Tesis de Llicenciatura per la Universitat de Barcelona.

Enllaços externs[modifica]

  • E-gipci. Inventari del Patrimoni Cultural Immoble Català. Direcció General d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya