Jaciment romà de Can Maiol

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

El jaciment romà de Can Maiol, és una estació arqueològica d'època romana situada en el terme municipal de Felanitx (Mallorca). Probablement es tracta d'una vila romana. La seva cronologia està compresa entre el segle I d.C. i el segle V d.C., d'acord amb les restes ceràmiques trobades al jaciment.

L'assentament confronta amb el camí de Son Mesquidassa. La troballa es va esdevenir de manera casual, fet que va afavorir la prospecció del terreny i la posterior excavació de les estructures que restaren al descobert. El resultat va ser la localització, a la zona més enlairada del terreny, i a uns cent metres de les estructures, d'una important acumulació de bocins de ceràmica, tègules romanes, opus signinum i pedres escairades. En l'excavació s'ha localitzat un àmbit pavimentat amb opus signinum, bastant ben conservat, llevat del sector oest, a on tan sols hi trobam la seva preparació. Aquest espai fa 6 metres d'ample, sense que per ara es pugui definir del tot la seva superfície, en no comptar amb la longitud total dels murs en sentit est-oest, trobant a l'extrem d'un d'ells, dos blocs quadrangulars de pedra, amb una funcionalitat encara imprecisa.

Aferrat a la paret est s'ha localitzat un depòsit de planta rectangular de 2,5 m de llargada per 1,60 d'amplària i 1 m de fondària. Presenta a la part central del seu pis una concavitat circular destinada probablement a retenir els pòsits d'impureses, facilitant el buidatge del contenidor. L'interior del depòsit està motllurat en els seus angles amb mitges canyes, que assenyalen que va contenir qualque líquid, desconegut pel moment[1]

Pau Marimon considera aquest depòsit de Can Maiol com una primera demostració arqueològica de la producció local de vi a Mallorca.[2]Referències[modifica]

  1. ORFILA, M. et al. Nuevas perspectivas entorno a la romanización de la isla de Mallorca: el mundo rural. "Mayurqa" 23 (1996) 9-30.
  2. MARIMON RIBAS, Pau. El vi: cultura a l'antiguitat balear "Historica.cat" 1 (2009-2010)1-15

Coord.: 39° 31′ 35″ N, 3° 09′ 51″ E / 39.52639°N,3.16417°E / 39.52639; 3.16417