Jaciment romà de Son Joan Jaume

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

El jaciment romà de Son Joan Jaume, o d'es Turó des Pou, és una estació arqueològica d'època romana situada en el terme municipal de Manacor (Mallorca).

És un jaciment encara poc conegut. En superfície s'hi observen murs rectilinis de prop d'un metre d'alçada, formant habitacions rectangulars que han restat amagades dins la brolla. Tant la tècnica constructiva dels murs com els materials trobats en superfície fan veure que estam davant un lloc d'assentament romà de nova planta. La seva cronologia va des de finals del segle II aC i els inicis del I a. C. fins a un moment avançat del Baix Imperi, i es fonamenta sobre les restes ceràmiques trobades: sigillata itàlica, sudgàlica i hispànica; sigillata de producció africana, tipus A, C i D.; àmfores itàliques, ebusitanes i tarraconines, a més de ceràmiques de cuina de producció nordafricana.[1] Probablement es tracta d'una vila romana o d'un nucli de població menor.

Alcaide, Mas i Cau el consideren un jaciment de primera magnitud i al seu entorn hi agrupen jaciments com els de Son Fangos, Son Amengual, es Boc Vell, Taiet, Can Roca de Son Artigues, puig de sa Figuera de Son Banús Nou i dos jaciments més sense topònim conegut. El conjunt, tret de Taiet, estaria delimitat per les elevacions de les serres de Llevant al seu pas per la muntanya de sa Vall i l'ermita de Santa Llucia, i a prop del torrent de Son Caules que travessa aquesta agrupació.[2]

Referències[modifica]

  1. ORFILA, M. et al. Nuevas perspectivas entorno a la romanización de la isla de Mallorca: el mundo rural. "Mayurqa" 23 (1996) 9-30.
  2. ALCAIDE, S, MAS,C I CAU, M.A. L'antiguitat tardana al municipi de Manacor: arquitectura cristiana i territori. III Jornades d'Estudis Locals a Manacor.

Coord.: 39° 31′ 35″ N, 3° 09′ 51″ E / 39.52639°N,3.16417°E / 39.52639; 3.16417