Jaciment romà de Son Joan Jaume

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Jaciment romà de Son Joan Jaume
Dades
TipusJaciment arqueològic i vil·la romana Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaManacor (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Map
 39° 31′ 35″ N, 3° 09′ 51″ E / 39.52639°N,3.16417°E / 39.52639; 3.16417
Bé d'interès cultural
Data10 setembre 1966
IdentificadorRI-51-0002378

El jaciment romà de Son Joan Jaume[1] és un jaciment arqueològic d'època romana situada en el terme municipal de Manacor (Mallorca). Hom pensa que es pot tractar d'una vil·la romana o d'un nucli de població rural menor.

És un jaciment encara poc conegut i no excavat. En superfície s'hi observen murs rectilinis de prop d'un metre d'alçada, que formen habitacions rectangulars que han restat amagades entre les mates. Tant la tècnica constructiva dels murs com els materials trobats en superfície fan veure que es tracta d'un assentament romà de nova planta. La seva cronologia va de final del segle ii aC fins a un moment avançat del Baix Imperi, aproximació fonamentada en les restes ceràmiques trobades: sigil·lata itàlica, sudgàl·lica i hispànica; sigil·lata de producció africana tipus A, C i D; àmfores itàliques, ebusitanes i tarraconines, a més de ceràmiques de cuina de producció nordafricana.[2]

Alcaide, Mas i Cau el consideren un jaciment de primera magnitud i al seu entorn hi agrupen jaciments com els de Son Fangos, Son Amengual, es Boc Vell, Taiet, Can Roca de Son Artigues, puig de sa Figuera de Son Banús Nou i dos jaciments més sense nom assignat. El conjunt, tret de Taiet, estaria delimitat per les elevacions de les serres de Llevant al seu pas per la muntanya de sa Vall i l'ermita de Santa Llucia, i a prop del torrent de Son Caules que travessa aquesta agrupació.[3]

Referències[modifica]

  1. Dit també del Turó del Pou.
  2. Orfila, M. et al. «Nuevas perspectivas entorno a la romanización de la isla de Mallorca: el mundo rural». Mayurqa, 23, 1996, pàg. 19 [Consulta: 6 setembre 2020].
  3. Alcaide, S.; Mas, C.; Cau, M. A. «L'antiguitat tardana al municipi de Manacor: arquitectura cristiana i territori». III Jornades d'Estudis Locals a Manacor, 2004 [Consulta: 6 setembre 2020].