Jack Warga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJack Warga
Biografia
Naixement(pl) Yitzhak Warga Modifica el valor a Wikidata
20 setembre 1922 Modifica el valor a Wikidata
Varsòvia (Segona República Polonesa) Modifica el valor a Wikidata
Mort26 juny 2011 Modifica el valor a Wikidata (88 anys)
Boynton Beach (Florida) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicJueus Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Nova York (1945–1950)
École polytechnique de Bruxelles (1939–1940) Modifica el valor a Wikidata
Tesi acadèmicaOn the Representation of Large Integers as Sums of Primes  (1950 Modifica el valor a Wikidata)
Director de tesiHarold N. Shapiro Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballTeoria del control òptim Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, informàtic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Northeastern (1966–1993)
Avco (1957–1966)
Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica (1943–1945) Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralJim Zhu Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeFaye Warga

Jack Warga (Varsòvia, 20 de setembre de 1922 - Boynton Beach, 26 de juny de 2011) va ser un matemàtic estatunidenc, nascut a Polònia.

Warga va néixer a Varsòvia, fill d'un pelleter jueu. Després de patir una agressió racista antisemita, el seu pare va decidir que ja n'havia prou i el 1938 el va enviar a estudiar a Brussel·les on tenia família. Quan va acabar els estudis secundaris, va ingressar a l'École Polytechnique de Bruxelles, on no va poder acabar ni el primer curs perquè el 1940 els nazis van envair Bélgica. El jove Warga, va escapar de bélgica via París i Vichy, però com que França tampoc semblava un lloc gaire segur per a un jueu, va continuar la seva escapada per Espanya i Cuba, fins que va arribar a Nova York el 1943. La major part de la seva família va morir a l'holocaust.[1]

Des que va arribar als Estats Units va servir a l'Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica com oficial, fins que va acabar la guerra el 1945, quan va continuar els seus estudis a la universitat de Nova York. El 1950 va obtenir el doctorat amb una tesi de teoria de nombres dirigida per Harold N. Shapiro. Els anys següents va treballar con matemàtic a diferents organitzacions de recerca naval, fins que el 1957 es va convertir en el matemàtic en cap de la divisió de recerca i desenvolupament de l'empresa aero-espacial AVCO a Wilmington (Massachusetts), càrrec que va mantenir fins al 1966 quan va ser nomenat professor de la universitat Northeastern a Boston.[2] Warga es va retirar el 1993.

Els treballs de recerca de Warga van ser en el camp de les matemàtiques aplicades. Més concretament, les seves aportacions van ser pioneres en teoria de control i optimització, en la qual va introduir el concepte de control relaxat.[3] El seu llibre Optimal Control of Differential and Functional Equations (1972) va ser durant molts anys el text estàndard en la matèria.[4]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Jack Warga» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland.
  • «Jack Warga on Remembering the Holocaust» (en anglès). University of Southern California - Shoah Foundation. [Consulta: 25 març 2023].