Jaime Chávarri de la Mora

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJaime Chávarri de la Mora

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement20 març 1943 Modifica el valor a Wikidata (81 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballDirecció, direcció teatral, guionatge cinematogràfic i interpretació Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódirector de cinema, guionista de cinema, guionista, director de teatre, actor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1967 Modifica el valor a Wikidata –

IMDB: nm0161621 Allocine: 5027 Allmovie: p84778 TCM: 807293 TMDB.org: 37613 Modifica el valor a Wikidata

Jaime Chávarri de la Mora (Madrid, 20 de març de 1943) és un director de cinema, guionista, director artístic i actor espanyol.

Biografia[modifica]

És fill de Tomas Chávarri i Ligues i de Marichu de la Mora Maura. Besnet de l'ex President del Govern Antonio Maura. Llicenciat en Dret. Va estudiar dos cursos a l'Escola Oficial de Cinematografia i es va encarregar de la crítica de cinema en la revista Film Ideal. Va començar la seva carrera rodant llargmetratges en super 8. Va ser ajudant d'adreça en algunes produccions i va treballar per a televisió. Encara que el seu primer llargmetratge va ser Run, Blancanieves, run (1967), la seva primera obra comercial va ser una obra difícil i d'ampli contingut autobiogràfic: Los viajes escolares (1973). Aquesta pel·lícula continuaria d'alguna manera en 1985 amb El río de oro. Cap de les dues pel·lícules va tenir èxit. Va ser també director artístic de Víctor Erice en El espíritu de la colmena i de Carlos Saura a Ana y los lobos.

La seva col·laboració amb el productor Elías Querejeta va donar lloc a la part més reconeguda i interessant de la seva producció, en la qual comptem amb un documental destrossador i càustic sobre la família del poeta Leopoldo Panero, El desencanto (1976), una reflexió sobre la decadència i el pas del temps, A un dios desconocido, i una excel·lent i desconcertant pel·lícula, Dedicatoria, en la qual el protagonista encarna a un periodista que ha d'entrevistar a un pres.

Després d'aquesta etapa de col·laboració amb Querejeta, duu a terme adaptacions d'obres literàries de Llorenç Vilallonga (Bearn o La sala de les nines), Fernando Fernán Gómez (Las bicicletas son para el verano) i Pablo Sorozábal (Tierno verano de lujurias y  azoteas). Aquestes pel·lícules seran produïdes per Alfredo Matas.

En 1984 té un petit paper com a actor en la pel·lícula de Pedro Almodóvar ¿Qué he hecho yo para merecer esto?, protagonitzada per Carmen Maura. En 1996 apareix en el video Y sin embargo te quiero de Joaquín Sabina al costat d'Olga Román.

Chávarri roda també dos musicals protagonitzats per Ángela Molina -amb qui ha treballat fins a en cinc ocasions- i Manuel Bandera, Las cosas del querer (1989) i la seva seqüela (1995). Després d'una etapa en la qual les seves pel·lícules tenen menor repercussió comercial, amb l'excepció de Besos para todos (2000), roda en 2005 una pel·lícula sobre la vida del cantaor flamenc Camarón de la Isla (Camarón).

Igualment ha desenvolupat una carrera com a director teatral, que inclou muntatges com Tres dones altes (1995), d'Edward Albee o La prueba (2001), de David Auburn.

Filmografia[modifica]

Any Títol Notes
1973 Los viajes escolares
1976 El desencanto Documental
1977 A un dios desconocido
1979 Cuentos para una escapada Segment The deaf woman
Cuentos eróticos Segment Pequeño planeta
1980 Dedicatoria Nominació − Palma d'Or
1982 Bearn o la sala de las muñecas
1983 Las bicicletas son para el verano
1985 El río de oro
1989 Las cosas del querer Nominació − Goya al millor guió original
1993 Tierno verano de lujurias y azoteas
1995 Las cosas del querer. Segunda parte
1996 Gran slalom
1997 Sus ojos se cerraron y el mundo sigue andando
2000 Besos para todos Nominació − Goya al millor director
2004 El año del diluvio Nominació − Goya al millor guió adaptat
Madrid M11: We Were All on That Train Segment "Doce de octubre"
2005 Camarón