James Lovelock

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJames Lovelock

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement26 juliol 1919 Modifica el valor a Wikidata
Letchworth Garden City (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort26 juliol 2022 Modifica el valor a Wikidata (103 anys)
Abbotsbury (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Complicació mèdica Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
FormacióUniversitat de Manchester
Strand School
London School of Hygiene and Tropical Medicine Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballInvestigació mèdica, ciències de la Terra, prospectiva, medi ambient, conservació de la natura, ecologisme i Hipòtesi Gaia Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióindependent scientist (en) Tradueix (1964–), biòleg, bioquímic, futuròleg, escriptor de ciència-ficció, autobiògraf, ambientalista, mitògraf, ecòleg, químic, professor d'universitat, científic Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Obres destacables
Estudiant doctoralAndrew Watson Modifica el valor a Wikidata
Família
ParesTom Arthur Lovelock Modifica el valor a Wikidata  i Nell March Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webjameslovelock.org Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm2574754 Allocine: 200228 TMDB.org: 230552 Goodreads author: 145416 Modifica el valor a Wikidata

James Ephraim Lovelock, CH CBE, FRS (Letchworth, Hertfordshire, Anglaterra, 26 de juliol de 1919 - Abbotsbury, Dorset, Anglaterra, 26 de juliol de 2022) va ser un químic atmosfèric, inventor i escriptor anglès que va treballar de manera independent. És conegut per la seua teoria de Gaia, que postula que la Terra funciona com una mena de superorganisme, un sistema que s'autoregula.[1]

Biografia[modifica]

Lovelock va néixer a Letchworth (Hertfordshire), va estudiar química a la Universitat de Manchester i va obtenir un càrrec al Medical Research Council de l'Institute for Medical Research a Londres.[2]

Va estudiar en els cursos nocturns de Birkbeck College, compaginant els estudis amb el seu treball en una consultoria química. El 1941 va graduar-se en química a la Universitat de Manchester. Tot i estar en edat militar, durant la Segona Guerra Mundial, no va participar en la lluita armada; era objector de consciència i aquells anys va estar fent recerca a l'Institut Nacional de Recerca Mèdica (NIMR, de l'anglès National Institute for Medical Research). El 1948 Lovelock va obtenir un doctorat en Medicina a la London School of Hygiene and Tropical Medicine i el 1959 va doctorar-se en biofísica a la Universitat de Londres.[1] Als Estats Units ha portat a terme tasques d'investigació a la Universitat Yale, al Baylor College of Medicine i a la Universitat Harvard.

Contrari a l'armamentisme nuclear, va promoure un ús pacífic de l'energia nuclear com a únic recurs per a disminuir l'abús dels combustibles fòssils i així evitar que el sistema atmosfèric arribi a un punt sense retorn que el desestabilitzi. D'aquesta forma dona suport a l'associació Ambientalistes per l'Energia Nuclear (EFN, de l'anglès Environmentalists for Nuclear).

James Lovelock va morir a casa seva, a Dorset, el 26 de juliol de 2022, el mateix dia que feia cent-tres anys.[3]

Treballs[modifica]

El 1957 Lovelock va inventar el detector de captura d'electrons que va ajudar els descobriments sobre la persistència dels CFCs i el seu paper en el deteriorament de la capa d'ozó.

El 1961 Lovelock va començar a treballar a la NASA, va crear i desenvolupar nombrosos instruments científics utilitzats per a l'anàlisi de les atmosferes i superfícies de planetes extraterrestres. Mentre treballava per a la NASA que va desenvolupar la hipòtesi Gaia, que el va fer conegut mundialment conegut.

Mentre treballava en el Programa Viking es va interessar per la composició de l'atmosfera de Mart, va raonar que el contrast entre l'equilibri estàtic de l'atmosfera de Mart (molt de diòxid de carboni i molt poc oxigen, metà i hidrogen) i la barreja dinàmica de l'atmosfera de la Terra devia ser un clar indici de l'absència de vida a Mart.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: James Lovelock
  1. 1,0 1,1 Lenton, Timothy M. «James Lovelock (1919-2022)» (en anglès). Science, 25-08-2022. DOI: 10.1126/science.ade2685. [Consulta: 2 setembre 2022].
  2. (anglès) Biography of James Lovelock, Association of Environmentalists For Nuclear Energy.
  3. Horton, Helena. «James Lovelock, creator of Gaia hypothesis, dies on 103rd birthday» (en anglès). The Guardian, 27-07-2022. [Consulta: 27 juliol 2022].