James Luigi Testi Pibernat

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaJames Luigi Testi Pibernat
Enllaceu a Wikidata per obtenir les dades globals

James Luigi Testi Pibernat (Mòdena, Itàlia, 18 de juliol, 1969), és un contrabaixista i luthier italià.

Nascut com a Giacomo Luigi Testi, canvià el seu nom quan emigrà al Canadà l'any 1977. Fill de Giacomo Testi, natural de San Felice sul Panaro (Itàlia), industrial, i de Maria Luisa Pibernat Guerrero, natural de Barcelona. És el petit de dos germans.

Llicenciat en música amb honors per la Universitat McGill a Mont-real, l'any 1992. Diploma d'"Orchestral Training Program" del "Royal Conservatory of Music" a Toronto l'any 1993. Estudis de postgrau "Artist Diploma Program" al "Royal Conservatory of Music" (Toronto, 1994) i a Viena a la "Hochschule für Darstellendekunst in Wien" amb una beca nacional del "Canada Councilfor the Performing Arts" (1996). Ha viscut a Canadà durant vint anys, lloc on s'ha desenvolupat com a músic. Ha estat alumne de reconeguts músics com Joel Quarrington (al qual reconeix com el seu principal mentor), Herbert Mayr, Ludwig Streicher, Duncan McTier i Brian Robinson, tots ells solistes de contrabaix i/o solistes d'orquestres reconegudes internacionalment.

Afincat a la comarca des de finals dels anys 90, ja que s'incorporà a l'Orquestra de Cambra de l'Empordà (OCE), formació en la qual va interpretar el contrabaix (1998-2000). Ha actuat també amb altres orquestres de renom a Catalunya com a reforç o solista de secció com l'Orquestra Simfònica del Vallès, Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida o Orquestra de Cambra de Menorca, amb la qual encara toca actualment.

Ha actuat i enregistrat discos en altres tipus de formacions musicals com la música popular i el jazz. Ha treballat estretament amb cantautors com l'escalenc Josep Tero o el figuerenc Xavier Falgarona. Actualment és el contrabaix de la cobla La Flama de Farners, de Santa Coloma de Farners. Com a solista, ha tingut el privilegi d'estrenar dues obres escrites per a ell i per al seu contrabaix afinat en quintes, del compositor català David Llorens (Sant Pere de Ribes, 1972). Aquestes obres són: la sardana obligada de contrabaix Pirineus Orientals, estrenada amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona a Sitges i Fantasia per a contrabaix, estrenada al Festival de música catalana a Campllong. És defensor de l'innovador mètode d'acordar el contrabaix en quintes (com un violoncel però que sona una octava més baixa), en lloc de les tradicionals quartes. Això fa que l'instrument pugui estar a la mateixa alçada, tant musicalment com de sonoritat, dels altres instruments de corda fregada, que també estan afinats en quintes. En l'àmbit didàctic, va escriure i interpretar un conte musical sobre el contrabaix, que va tenir força representacions i bona acceptació entre els docents i alumnes.

Durant un temps fou professor de la Jove Orquestra de Figueres (JOF) i integrant de la companyia d'espectacles infantils ATOT de Girona. Pel que fa a la recerca, l'Ajuntament de Roses li va encarregar un estudi sobre el contrabaixista alt-empordanès Josep Cervera i Bret (Peralada, 1883 – Roses, 1969), pendent encara de la seva publicació. Aquests darrers anys, ha realitzat els estudis de luthier a Perpinyà, amb el mestre luthier Lucien André Ragot, natural de Mirecourt i fill primogènit del també mestre luthier, amb el mateix nom, Lucien André Ragot; ambdós luthiers inclosos en el Diccionari Universal de Luthiers de l'autor René Vannes. Obre el seu taller de lutieria l'any 2006, a la Jonquera, tot i que no deixa de banda la interpretació musical ni la docència. Ha preparat la guia LT, estri per a ser utilitzat pels diferents instruments de corda fregada com el violí, la viola, el violoncel i el contrabaix, eina didàctica destinada als professors de música amb l'objectiu de facilitar l'aprenentatge dels instruments.

Recentment (2010-2013) ha pogut exposar com a lutier al Curs de música internacional anual de Cervera, al certamen anual de Ceret (França), al "Festival Ludwig Streicher" a Santiago de Compostel·la, on va presentar el seu primer contrabaix, i al "Festival Internacional Barcelona Bass Meeting". Va assistir com a convidat al primer taller de construcció i restauració de contrabaixos de la "Violin Society of America" a Oberlin (Ohio). En aquest període rep certificació oficial com a artesà professional del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM) i estudia escultura en fusta amb l'artista barceloní Nico Nubiola (Barcelona, 1964). Entre el 2014 i el 2015 va treballar un any a Victoria (el Canadà), amb els lutiers James Peter Ham i Ted White, on va incorporar nous mètodes de construcció i restauració amb materials no tradicionals com la fibra de carboni, la fibra de vidre i els compostos amb resina fenòlica, va dissenyar nous components amb programes d'ordinador i els va fabricar amb màquines de control numèric per ordinador (CNC, en anglès).

Com a músic intèrpret (2009-2016) ha tocat en diversos festivals de caràcter internacional, com el de Peralada i el de Pedralbes, i ha format part de l’Orquestra Nacional de Cambra d'Andorra, Solistes de l'Empordà, la Giorquestra, l¡Orquestra Clàssica de Sydney (el Canadà) i les orquestres simfòniques de Victoria i Vancouver, també al Canadà. Actualment forma part de la cobla oficial de la ciutat de Perpinyà, la Mil·lenària Fidelíssima Vila de Perpinyà, i és contrabaix solista de l'agrupació de cambra Solistes de l'Empordà i de l’orquestra simfònica Giorquestra. Com a pedagog continua oferint-se al servei dels joves a la Jove Orquestra de Figueres, ha pogut impartir un any de classes magistrals a la Universitat de Victoria com a professor de contrabaix clàssic convidat i ha assistit a classes magistrals de Joëlle Leandre, Alberto Bocini i Jaques Cazauran a Perpinyà, així com a les colònies musicals del contrabaix més important del segle XX, Gary Karr, a Victoria.

Pere Andreu Jariod l'ha entrevistat a Catalunya Música sobre la vida del contrabaixista Josep Cervera Bret, i ha escrit les notes informatives del CD monogràfic de Josep Cervera sobre el solista de contrabaix britànic Leon Bosch, qui el va presentar en concerts a Sud-àfrica i als Estats Units.[1]

Referències[modifica]