James Penton

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJames Penton
Biografia
Naixement(en) Marvin James Penton Modifica el valor a Wikidata
27 abril 1932 Modifica el valor a Wikidata (91 anys)
Saskatchewan (Canadà) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat d'Arizona
Amphitheater High School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriador Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Lethbridge Modifica el valor a Wikidata

Lloc webpentonfamilyonline.info… Modifica el valor a Wikidata

James Penton (Canadà, 1932) és un professor emèrit d'història de la Universitat de Lethbridge a Alberta, a Canadà. La seva expulsió dels Testimonis de Jehovà va provocar un gran cisma al sud d'Alberta l'any 1979. Posteriorment va escriure dos llibres crítics amb aquesta religió.[1]

Biografia [cal citació][modifica]

Penton va néixer a Canadà a l'abril de l'any 1932. Per raons mèdiques, es va traslladar a Tucson, Arizona el 1948 i es va casar amb Marilyn Kling el 1951, una fidel Testimoni de Jehovà pionera en la ciutat de Pittsburgh a Pennsilvània, amb qui va tenir tres fills. Després del casament, Penton va continuar els seus estudis a la universitat i finalment es va graduar a la Universitat d'Arizona el 1956, i va seguir els seus estudis a la Universitat de Iowa State. El 1958, va obtenir un doctorat en Història.

El 1959 amb la seva família, va emigrar a Mayagüez a l'illa de Puerto Rico, on va ensenyar breument. L'any 1960, va ensenyar a la Universitat de Michigan de Marquette, on ell i la seva família i van viure per tres anys. Durant l'estiu 1963, Penton tornar a Iowa per completar la seva tesi doctoral. El 1964, va trobar una feina a la Universitat de Wisconsin, a Whitewater, llavors 1965, de la Universitat de Calgary a Alberta, llavors 1967 a la Universitat de Lethbridge, també Alberta, fins al 1990. També va ser President de la Societat Canadenca d'Història de l'Església.

L'any 1990, Penton es va retirar abans d'hora.

Testimonis de Jehovà [cal citació][modifica]

Penton va ser un testimoni de Jehovà de la quarta generació. L'any 1975, va publicar el llibre Els Testimonis de Jehovà en el Canada una recopilació de testimonis de plets legals en aquest país. Després va treballar en un hospital com a comitè d'enllaç, i a mitjans de 1970 formar part dels membres ungits, és a dir, un petit grup de testimonis amb esperança celestial.

Poc després d'un viatge a la seu mundial a Brooklyn a l'estiu de 1979, Penton va enviar una carta de protesta a la Watch Tower en relació a diversos temes. A conseqüència d'aquesta carta, va ser retirat de la seva antiga funció, i expulsat de la religió, fet que provocar un gran cisma al sud d'Alberta. Més de vuitanta persones, entre elles quinze membres de la família de Jim i Marilyn, i altres testimonis de la congregació de Lethbridge. A més, les notícies d'aquesta rebel·lió contra l'opressió de la Watch Tower va ser difós a tot el Canadà i a l'estranger. La història del que ha passat ha estat explicada en el llibre de James Beverley Crisi de lleialtat.

Des de llavors Penton ha publicat dos llibres i cinc articles sobre els Testimonis de Jehovà:

  • Apocalipsi retardat: la Història dels Testimonis de Jehovà, segona edició 1997,
  • Els Testimonis de Jehovà i el Tercer Reich: la política en virtut de la persecució sectària.

Vegeu[modifica]

Referències[modifica]

  1. Edwards, Linda. A Brief Guide to Beliefs. Louisville, Kentucky: Westminster John Knox Press, 2001, p. 440. ISBN 0-664-22259-5.