Jan Karski

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJan Karski
Biografia
NaixementJan Kozielewski
24 juny 1914
Łódź (Polònia) Modifica el valor a Wikidata
Mort13 Juliol 2000 (86 anys)
Washington, D.C., U.S.
SepulturaMount Olivet Cemetery (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsPiasecki, Kwaśniewski, Znamierowski, Kruszewski, Kucharski, and Witold (àlies a la resistència)
NacionalitatPolonès, Estatunidenc
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Georgetown
Universitat de Lviv
Universitat de Varsòvia Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perResistència durant la Segona Guerra Mundial
Activitat
Camp de treballDret Modifica el valor a Wikidata
OcupacióLluitador de la resistència polonesa, diplomàtic, activista, professor, escriptor
OcupadorUniversitat de Georgetown Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
Rang militarporučík Modifica el valor a Wikidata
ConflicteSegona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugePola Nireńska
ParellaKaya Ploss Mirecka Modifica el valor a Wikidata
GermansMarian Kozielewski Modifica el valor a Wikidata

Lloc webjankarski.net… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0440166 TMDB.org: 1182964
Find a Grave: 16926404 Modifica el valor a Wikidata

Jan Karski (24 juny 1914 – 13 juliol 2000) va ser un soldat polonès, lluitador de la resistència polonesa, i diplomàtic durant Segona Guerra Mundial. És conegut per haver-hi actuat com a missatger entre els anys 1940–43 entre la resistència polonesa i el Govern polonès a l'exili, així com amb els aliats Occidentals sobre la situació a la Polònia ocupada pel règim Nazi. Va informar sobre la situació de Polònia durant l'ocupació, sobre el gueto de Varsòvia i sobre els camps d'extermini en territori polonès.

Karski va emigrar als Estats Units després de la guerra, on va completar un doctorat i va exercir la docència a la Universitat de Georgetown, com a professor de relacions internacionals i història polonesa. Va viure a Washington DC fins a la seva mort. No va parlar públicament sobre la seva missió durant la guerra fins a l'any 1981, quan va ser convidat com a ponent a una conferència sobre l'alliberament dels camps de concentració. Karski va oferir el seu testimoni al documental de Claude Lanzmann Shoah (1985), sobre l'Holocaust. L'any 2010, el mateix director va publicar un nou documental anomenat L'"Informe Karski", on Lanzmann aprofundia sobre les trobades de Karski amb el president Franklin D. Roosevelt i altres líders estatunidencs l'any 1943.

Karski més tard va declarar: «vaig voler salvar milions, i no vaig ser capaç de salvar un home.»[1]

Primers anys[modifica]

Jan Karski va néixer el 24 de juny de 1914 a Łódź, Polònia, el dia de Sant Joan.[2] D'acord amb el costum polonès de posar nom als infants d'acord amb els sants celebrats el dia del seu naixement, va rebre el nom de Jan (l'equivalent polonès de Joan). Erròniament, la data de naixement que consta al registre baptismal, és el 24 d'abril.

Document manuscrit de Jan Kozielewski anterior a la Segona Guerra Mundial, mostrant la data de naixement dels arxius de Lviv

Karski va tenir diversos germans i una germana. Educats en la religió catòlica, Karski va romandre catòlic al llarg de la seva vida. El seu pare va morir quan era jove i la seva família va patir dificultats econòmiques. Karski va créixer en un veïnat multicultural, on la major part de la població era jueva.

Després d'una formació militar intensiva a la prestigiosa escola per agents d'artilleria muntada a Włodzimierz Wołyńesquí, es va graduar com a primer de la seva promoció l'any 1936, i es va incorporar al 5è Regiment d'Artilleria Muntada. Aquest regiment era la mateixa unitat militar on servia el Coronel Józef Beck, que posteriorment esdevindria ministre d'Afers Estrangers.

Karski va completar la seva formació diplomàtica entre 1935 i 1938 en diverses estades a Romania (dues vegades), Alemanya, Suïssa, i el Regne Unit, i va passar a formar part del Servei Diplomàtic. L'1 de gener de 1939 començà a treballar al ministeri polonès d'Afers Estrangers.

Segona Guerra Mundial[modifica]

Durant la Campanya de Polònia, el 5è Regiment de Kozielewski era una unitat de la Brigada de Cavalleria de Polònia que, juntament amb l'Armia Krajowa, era l'encarregada de defensar l'àrea entre Zabkowice i Częstochowa. Després de l'última Batalla de Tomaszów Lubelski el 10 de setembre de 1939, algunes unitats, incloent-hi la bateria d'artilleria de Kozielewski, van ser capturades per l'Exèrcit Vermell quan provaven d'arribar fins a Hongria. Kozielewski va ser fet presoner i internat al camp de Kozielszczyna (actualment a Ucraïna). Va aconseguir ocultar el seu rang militar, i després d'intercanviar el seu uniforme amb un altre presoner, va aconseguir ser transferit als alemanys, i així va escapar de la massacre de Katyn duta a terme per l'exèrcit soviètic.

Resistència[modifica]

Jan Karski missions

El novembre de 1939 Karski aconsegueix escapar d'un tren amb presoners de guerra que es dirigia cap al Govern General (part de Polònia que no hi havia estat incorporada al Tercer Reich), i arribar a Varsòvia. Allà entra en contacte amb la resistència i s'uneix a l'SZP (Służba Zwycięstwu Polski) – el primer moviment de resistència dins l'Europa ocupada, organitzat pel General Michał Karaszewicz-Tokarzewski.

A partir d'aquell moment comença a operar amb el pseudònim de Jan Karski, que més tard va adoptar com a nom legal. Al llarg de la Segona Guerra Mundial, va fer servir altres pseudònims com Piasecki, Kwaśniewski, Znamierowski, Kruszewski, Kucharski, i Witold. A partir de gener de 1940, Karski va començar a participar com a emissari entre la resistència polonesa i el Govern polonès a l'Exili, establert en aquell moment a París, transportant informes secrets. Durant una d'aquestes missions, al juliol de 1940, va ser arrestat per la Gestapo a Eslovàquia. Severament torturat, és finalment transportat a un hospital com a conseqüència d'un intent de suïcidi, d'on aconsegueix escapar gràcies a la Resistència. Després d'un període curt de rehabilitació, va retornar al servei actiu, aquest cop va col·laborar en tasques de propaganda i desinformació.

El 1942, l'oficina del Delegat del Govern polonès a l'interior encarrega a Karski la missió de viatjar a Londres amb l'objectiu d'informar els representants del Govern Polonès a l'exili, així com a la societat britànica i representants dels governs aliats, sobre la situació a Polònia i les atrocitats realitzades pels Nazis al pais. Durant les setmanes prèvies a la seva sortida de Polònia, Karski s'entrevista amb Leon Feiner, líder del Bund, i amb el líder de l'organització Sionista, amb qui s'infiltra per dos cops al Gueto de Varsòvia.

La meva feina era només caminar. I observar. I recordar. L'olor. Els nens. Bruts. Ajaguts a terra. Vaig veure un home dret amb els ulls en blanc. Li vaig preguntar al guia: què fa? El guia em va xiuxiuejar: «només s'està morint». Recordo la degradació, la inanició i els cossos morts al carrer. Mentre caminàvem pels carrers, el meu guia no deixava de repetir: «Observa, recorda, recorda». I vaig recordar. Els carrers bruts. La pudor. A tot arreu. Asfixiant. Angoixant.

Disfressat com un guàrdia ucraïnès,[3] es va infiltrar a un camp de trànsit proper al camp de la mort de Belzec, ubicat al poble de Izbica Lubelska, a mig camí entre Lublin i Serłżec.[4]

Referències[modifica]

  1. «[PolskieRadio.pl https://www.polskieradio.pl/39/156/Artykul/1107111,20-rocznica-smierci-Jana-Karskiego-Ludzie-nie-moga-zapomniec-co-to-jest-Holokaust]», 13-07-2020. [Consulta: 10 abril 2021].
  2. «"Jan Karski was born 24 June 1914. Nothing is going to change that"</a> [Jan Karski urodził się 24 czerwca 1914 roku. Nic tego nie zmieni. <a href="/wiki/Washington,_D.C." title="Washington, D.C.">Washington, D.C.</a>: Dziennikwschodni.pl. Archived from <a rel="nofollow" class="external text" href="http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20131127/KRAJSWIAT/131129618">the original</a>]», 27-11-2013. Arxivat de l'original el 2 de desembre 2013. [Consulta: 10 abril 2021].
  3. Karski, 2011. nota 3 p 446
  4. Karski, 2011. nota 4, p.446

Bibliografia[modifica]

Obre de Jan Karski
  • Jan Karski. Story of a Secret State. Penguin Books. (Publicat originalment per Houghton Mifflin 1944), 2011, p. 448. ISBN 978-0-141-19666-4.