Jan de Vries

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Jan de Vries (desambiguació)».
Infotaula de personaJan de Vries

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r març 1858 Modifica el valor a Wikidata
Amsterdam (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Mort3 maig 1940 Modifica el valor a Wikidata (82 anys)
Utrecht (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Rector de la Universitat de Utrecht
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat d'Amsterdam Modifica el valor a Wikidata
Tesi acadèmicaBolsystemen  (1881 Modifica el valor a Wikidata)
Director de tesiAdrianus Jacobus van Pesch Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómatemàtic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat d'Utrecht. Facultat de Matemàtiques i Física (1897–1928), emèrit Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Estudiant doctoralJacob Cardinaal, Charles Hendrik van Os (en) Tradueix, N. G. W. H. Beeger, Hermanus Bernardus van der Heijde (en) Tradueix, Nanke Bakker (en) Tradueix, Jan de Vries (en) Tradueix, Johannes Adrianus Wertenbroek (en) Tradueix, Willem Enklaar (en) Tradueix, Hinke Hylkema (en) Tradueix, Willem Macalester Loup (en) Tradueix, Hermance Mullemeister (en) Tradueix, Jan Smit, Gerard van Beek (en) Tradueix, Jochum van Bruggen (en) Tradueix, Bertha van Slooten (en) Tradueix, Aleida Alberdina Dalhuisen (en) Tradueix, Jacob Arnoud Carp, Johannes Bernardus Hermanus 't Hart (en) Tradueix, Jan Evert Edie (en) Tradueix, Eva Helena Catharina Hillegonda Veen (en) Tradueix, Petrus Jacobus van Loo (en) Tradueix, Marie Johan van Uven (en) Tradueix, Daniel Johan Engbertus Schrek (en) Tradueix, Willem Johannes Ponsen (en) Tradueix, Anthonie Johannes van Ditmarsch (en) Tradueix, Gerrit Karel Nugteren (en) Tradueix, Catharina Maria van Dieren (en) Tradueix, Arnold Melchior Peter Rocholl (en) Tradueix, Martinus Nicolaas van der Bijl (en) Tradueix, Hendrik Pieter Hoestra (en) Tradueix, Angela Tecla Maria Kramer (en) Tradueix i Albert Willem Groenman (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeTruitje Groote
ParesRubertus Jan de Vries i Henriette Auguste Frantzen
GermansGustav de Vries Modifica el valor a Wikidata
Premis

Jan de Vries (Amsterdam, 1 de març de 1858 - Utrecht, 3 de maig de 1940) va ser un matemàtic neerlandès.

Vida i Obra[modifica]

De Vries era fill d'un llibreter i antiquari. Va assistir a l'escola elemental de la seva ciutat natal i a l'escola secundària de Düsseldorf a partir del 1871. Va començar a estudiar matemàtiques a la universitat d'Amsterdam el 1876. El 1881, es va doctorar amb una tesi sobre sistemes booleans, Bolsystemen, dirigida per Adrianus Jacobus van Pesch.

El 1880 era professor a l'escola secundària de Kampen i el 1892 a l'escola secundària de Haarlem. El 1894 va ser nomenat professor de la universitat Tècnica de Delft. El 1897 va passar a ser professor de geometria a la universitat d'Utrecht en la qual va ensenyar geometria analítica, projectiva, descriptiva i diferencial.[1] Al llarg de la seva carrera professional, va escriure al voltant de 200 articles a les revistes científiques del seu temps.

També va ser membre de diverses institucions matemàtiques internacionals, com el Circolo Matematico di Palermo o l'Acadèmia Imperial de les Ciències de Viena. El 1894 va ser escollit membre de la Reial Acadèmia Holandesa de les Ciències. També va participar en les tasques d'organització de la Universitat d'Utrecht i va ser rector de la universitat el curs acadèmic 1908/09. Després de retirar-se el juliol de 1928, va treballar com a examinador per a l'examen d'habilitació i va treballar com a conservador de l'escola municipal d'Utrecht.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jan de Vries