Jan van Scorel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJan van Scorel

Retrat obra de Anthonis Mor van Dashorst Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r agost 1495 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Schoorl Modifica el valor a Wikidata
Mort6 desembre 1562 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (67 anys)
Utrecht Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatNeerlandès
Activitat
Ocupaciópintor, arquitecte, artista gràfic Modifica el valor a Wikidata
ArtPintura
GènereRetrat Modifica el valor a Wikidata
MovimentRenaixement
ProfessorsJacob Cornelisz. van Oostsanen i Jan Gossaert Modifica el valor a Wikidata
AlumnesMarten Jacobszoon Heemskerk van Veen Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Obres destacables

Joris van Egmond Taula, (c. 1535)

Jan van Scorel (Schoorl, Bergen, 1495 - Utrecht, 6 de desembre de 1562) fou un pintor neerlandès al qual se li atribueix la introducció de l'art renaixentista italià als Països Baixos.

Biografia[modifica]

Va néixer a Schoorl, cap al nord d'Alkmaar i a prop de l'Abadia d'Egmond. No se sap si va començar els seus estudis sota la tutela del Mestre d'Alkmaar, Pieter Gerritsz a Haarlem, Jacob Cornelisz a Amsterdam, o amb Jan Gossaert a Utrecht però és segur que els dos darrers pintors mestres varen coincidir amb ell posteriorment i qui tindria un gran efecte sobre la seva tècnica. Segons el RKD, va estar registrat a Haarlem el 1517 on potser col·laborava amb el seu contemporani Maarten van Heemskerck, que com ell, havia nascut a la vora d'Alkmaar (naturalment col·laboraven en Haarlem el 1528).[1]

La lamentació de Crist de Jan van Scorel

El 1524 Jan Gossaert consta al Castell de Duurstede, prop d'Utrecht, on tenia Jan van Scorel com alumne.[2] Van Scorel va començar a viatjar per Europa poc després dels vint anys, després de visitar Utrecht. El 1518-22 se'l registra a Venècia,[1] i passant pel camí per Nuremberg i, via Àustria, va travessar els Alps. Al poble d'Obervellach, el 1520, completava el seu primer treball representatiu, el "Sippenaltar" a l'església de Sant Martin. Giorgione va causar una influència considerable en Jan van Scorel durant la seva estada a Venècia. Al deixar Venècia, des de 1522-24[1] Jan van Scorel va passar a través de Roma i va fer un pelegrinatge a Terra Santa. Les seves experiències a Jerusalem es descriuen en molts dels seus treballs posteriors. Potser a causa de les seves experiències, Heemskerck viatjaria més tard a Roma, beneficiant-se de les experiències de Van Scorel.

El 1521, van Scorel va retornar a Roma on coneix el papa holandès Adrià VI, qui el pot haver conegut abans a Utrecht, i que el nomenaven pintor del Vaticà. Ell mateix posaria per a un retrat. Van Scorel gaudia de la influència de Michelangelo i Rafael, i va succeir a aquest com a cuidador del Belvedere.

En el seu retorn als Països Baixos el 1524, es va instal·lar a Utrecht[1] on va començar una reeixida carrera com a pintor i professor. Van Scorel era un home molt educat i especialitzat en enginyeria i arquitectura, així com un artista. Era també poliglota, sens dubte com a resultat dels seus viatges. Va fer els plans per construir un pòlder a la seva terra, Holanda Nord, més tard finançat pel seu amic d'Anvers, el comerciant Servaes de Haese.[3] Potser a causa del treball en aquest pòlder, consta que va estar a Haarlem el 1528,[1] on va col·laborar amb Heemskerck i amb l'escola Dirck Volckertszoon Coornhert.

Considerat com el principal romanista neerlandès, Van Scorel va anar a Gant amb un contracte per pintar abans de retornar a Utrecht per la mateixa raó, on va morir el 1562, deixant enrere una gran quantitat de retrats i retaules. Encara que molts dels seus treballs varen ser destruïts víctimes de la Iconoclàstia el 1566, encara resten algunes obres que poden ser vistes principalment a museus dels Països Baixos.

Influències[modifica]

Els pintors contemporanis de Van Scorel amb qui va coincidir, li varen ensenyar i/o va col·laborar, són Cornelis Willemsz (1481-1552), Aertgen van Leyden, Mestre d'Alkmaar (o Cornelis Buys), Pieter Gerritsz, Jacob Cornelisz, Jan Gossaert Maarten Van Heemskerck, Antonis Mor, Lambert Sustris, Mestre del Bon Samarità, i Martin Schermus van Deventer.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 71591[Enllaç no actiu] registre d'artistes de Jan van Scorel a RKD
  2. 32898[Enllaç no actiu] registre d'artistes de Jan Gossaert a RKD
  3. Mapa de Van Scorel al museu Ziper

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jan van Scorel