Janbirdí al-Ghazalí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Al-Ghazalí (desambiguació)».
Infotaula de personaJanbirdí al-Ghazalí

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle XVI Modifica el valor a Wikidata
Síria Modifica el valor a Wikidata
Mort1521 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Damasc Modifica el valor a Wikidata
Beglerbegi de Damasc
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata

Janbirdí al-Ghazalí (en àrab جانبردي الغزاليJānbirdī al-Ḡazālī) (mort en 1521) fou governador mameluc de Damasc sota Selim I. La seva nisba derivava del poble egipci de Munyat Ghazali, on va exercir de superintendent.

Era mameluc del sultà Qàït-bay (1468-1496) i després d'ocupar diversos càrrecs a l'administració el 1511 fou nomenat governador d'Hamat. Després de la derrota mameluca a Mardj Dabik davant els otomans (23 d'agost de 1516) els amirs en fuita el van nomenar governador de Damasc; va fugir cap a Egipte i fou confirmat en el càrrec pel sultà Tuman-bay. Va organitzar el contraatac a Síria però fou derrotat per Sinan Pasha a Baysan el desembre de 1516; el 10 de febrer de 1517 els otomans van obtenir una nova victòria a Raydaniyya (Raydan), després de la qual Janbirdí es va sotmetre a Selim I, amb el qual ja havia entrat en contacte secret anteriorment.

El 16 de febrer de 1518 fou confirmat com a governador de Damasc per compta del sultà otomà, pel mateix Selim I amb dret a recaptar impostos a la Síria meridional. Janbirdí va sotmetre a les tribus hostils i va garantir el pas lliure dels peregrins. Va crear un exèrcit personal amb mamelucs fugits d'Egipte i àrabs. L'octubre o novembre de 1520 quan va pujar al tron Solimà I el Magnífic, Janbirdí va destituir als lloctinents del seu govern que eren lleials a l'Imperi Otomà, es va apoderar de la ciutadella de Damasc i es va proclamar independent a la gran mesquita prenent el títol de sultà i el làqab d'Al-Màlik al-Àixraf Abu-l-Futuhat, demanant suport a Khair Bey, el governador d'Egipte, que no li va donar i va restar lleial. Janbirdí es va apoderar de Trípoli, Homs, i Hamat i va marxar contra Alep que va assetjar i bombardejar sense resultats positius; el 20 de desembre de 1520 es va haver de retirar cap a Damasc; Solimà va enviar un exèrcit que va derrotar a Janbirdí a Kabun, al nord de Damasc el 27 de gener de 1521; el governador rebel va fugir a Damasc on fou mort el 5 de febrer de 1521 i el seu cap enviat a Istanbul.

Referència[modifica]

H. Laoust, Les governeus de Damas sous les Mamlouks et les premiers Ottomans, Damasc 1952.