Janusz Kijowski

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJanusz Kijowski

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement14 desembre 1948 Modifica el valor a Wikidata (75 anys)
Szczecin (Polònia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Varsòvia - història (–1972) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de teatre, director de cinema, guionista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorEscola Nacional de Cinema de Łódź
University of Warmia and Mazury in Olsztyn (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Democràtic Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
FillsJulia Kijowska Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0452783 TMDB.org: 1180572 Modifica el valor a Wikidata

Janusz Józef Kijowski (Szczecin, 14 de desembre de 1948) és un director de cinema i acadèmic polonès.

Biografia[modifica]

És fill de Józef Kijowski i germà de Jerzy Kijowski. Graduat a la 6a Secundària d'Educació General Tadeusz Reytan a Varsòvia (promoció 1966) i la Facultat d'Història de la Universitat de Varsòvia (1972). Durant els seus estudis, va ser crític de cinema i va escriure crítiques al setmanari Kultura.

Des del 1983 va donar classes a l'Institut Nacional Superior de les Arts de l'Espectacle de Brussel·les i des del 1998 també a l'Escola de Cinema de Łódź. El 2000 va obtenir el doctorat en arts cinematogràfiques i el 2004 un postdoctorat en ciències de les belles arts. Està especialitzat en direcció de cinema, teatre i televisió. El 2002 va esdevenir vicepresident de la Federació Europea de Directors de Cinema (FERA). És associat professionalment a la Universitat de Vàrmia i Masúria a Olsztyn, on ocupa el càrrec de professor. El 2004 es va convertir en el director del teatre Stefan Karacz d'Olsztyn, càrrec que va mantenir fins a l'agost del 2018.[1] El seu contracte s'havia d'ampliar, però la Inspecció Nacional del Treball va confirmar les acusacions que els sindicats van presentar contra ell sobre violació de la legislació laboral i la discriminació per raó de pertinença sindical.[2] El 2009, també va ser el director artístic del Festival Koszalin de debuts cinematogràfics "Młodzi i Film".

A les eleccions parlamentàries poloneses de 2005 va ser el líder de la llista electoral del Partit Democràtic per als Seym al districte d'Olsztyn.[3] A les eleccions del 2011, es va presentar de nou sense èxit al Sejm (de la llista SLD).[4] Va esdevenir membre del comitè honorari que donava suport a Bronisław Komorowski abans de les eleccions presidencials poloneses de 2010[5] i les eleccions presidencials de 2015.[6]

Pare de l'actriu Julia Kijowska i del càmera Jakub Kijowski, i oncle de Mateusz Kijowski.[7]

El 2005 va rebre la Medalla de Plata al Mèrit a la Cultura-Gloria Artis,[8] i el 2014 amb la Creu de Cavaller de l'Orde Polònia Restituta.

Filmografia[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]