Jardí de rocall

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Una jardí de rocall o "rocaille" és un tipus peculiar de jardí, caracteritzat per una decoració d'estil rústic amb plantes d'origen alpí o plantes resistents a la sequera que es crien en terrenys pobres i secs. Les plantes se situen entre grava, petxines i pedres naturals o artificials que serveixen d'ornament i, de vegades, s'afegeixen com a elements decoratius algunes fonts o grutes.

jardí de rocall de Jardí botànic alemany.

Hi ha una variant més especialitzada de la jardí de rocall, que és l'alpinum.

La jardí de rocall es caracteritza en general per un terreny amb bon drenatge, i la preponderància de grans pedres formant desnivells, amb graves i pedres més petites formant com un roquissar. El jardí de rocall ideal ha de formar un pendent no gaire pronunciat, amb una orientació sud o sud-oest preferentment. El seu disseny està enfocat a presentar les millors condicions de cultiu per a les plantes alpines o les anomenades plantes rupícoles. Normalment uns requeriments tan específics, sobretot en països plans, solament els poden subministrar en els jardins botànics.

Variants especialitzades de les "rocailles" són els jardins de palets o els jardins amb base de grava .

Les "rocailles" eren un estil ornamental molt de moda en l'època de Lluís XV i durant la Regència, caracteritzades per les línies arrodonides evocant les volutes de les petxines i les fulles els contorns són molt propis del Rococó. El Palais Idéal, realitzat per la firma Cheval i classificat com a monument històric, construït en estil naïf, és un viu exemple de la utilització d'aquesta tècnica.
No obstant això, s'han fet populars solament a partir dels inicis del segle xx. Amb la seva popularitat han anat apareixent, cara al públic en general, un gran nombre de plantes aptes per ser conreades en aquest tipus de jardí. A més, moltes plantes aromàtiques d'ús culinari, ideals per a aquest tipus de jardí, que escassament es trobaven en els jardins del segle xix, actualment formen part de les ofertes més habituals de vivers i centres de jardineria.

Algunes de les plantes més típiques que se solen trobar en "rocailles" són:

La jardí de rocall, és també un petit barri de Roquetas de Mar, que limita a l'oest amb Cortijos de Marín.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jardí de rocall Modifica l'enllaç a Wikidata

Nota[modifica | modifica el codi]