Jaspi de Tortosa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de rocaJaspi de Tortosa
Tipuspedra calcària Modifica el valor a Wikidata

El jaspi de Tortosa, jaspi de la Cinta o pedra de la Cinta és una pedra calcària dura amb colors molt vius d'una gamà cromàtica que va des del groc dominant fins al violeta dominant. El violeta dominant és el més apreciat en totes les èpoques, tot i que també s'han utilitzat el vermellós característic. La facilitat per esquerdar-se dificulta el treball de l'artesà; per això augmenta el valor de les peces elaborades amb aquest material.[1] L'aparença és la d'un jaspejat, com un brocat. A Itàlia és conegut com a broccatello di Spagna, a causa de la seva similitud amb els teixits de brocats.[2]

Les pedreres d'on s'extrau són al sud de la ciutat de Tortosa.

A Espanya va utilitzar-se, entre altres, a la catedral de Barcelona, al pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat de Catalunya, a les catedrals de Tortosa i de Tarragona, en portalades del Palau de la Generalitat Valenciana, a la Basílica del Pilar de Saragossa o al Monestir d'El Escorial.

Referències[modifica]

  1. Arbeloa i Rigau, Joan-Vianney M. «La producció de broccatello (jaspi de la Cinta)». Butlletí Arqueològic, V, 31 (2, 5, 31, 2009, pàg. 293-311. ISSN: 1695-5862.
  2. «Brocatello di Spagna» (en anglès). StoneContact. [Consulta: 1r agost 2021].

Enllaços externs[modifica]