Jaume Roig Padró

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Jaume Roig i Padró)
Infotaula de personaJaume Roig Padró

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1896 Modifica el valor a Wikidata
Reus (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
Mort1969 Modifica el valor a Wikidata (72/73 anys)
Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómetge, polític Modifica el valor a Wikidata

Jaume Roig Padró va ser un metge i polític català nascut a Reus el 1896.[1] Es llicencià a la Universitat de Barcelona el 1917. Col·laborador habitual de Foment, una publicació on defensà el seu catalanisme d'esquerres. El 1921 va ser destinat a l'hospital militar de Melilla com a tinent de sanitat militar.

Segons Pere Anguera, el caràcter colonialista, monàrquic i espanyolista d'aquell exèrcit l'empenyé a abandonar la carrera militar quan ja havia assolit el grau de comandant.[2] Col·laborà amb el Dr. Corachan en els treballs de compilació del Diccionari de Medicina. A la seva ciutat col·laborà a la premsa local (Les Circumstàncies, Revista del Centre de Lectura), en revistes especialitzades, com ara Fulls clínics i en revistes satíriques (La Patacada, L'Esquellot). Del 1934 al 1936 va ser president del Centre de Lectura. El 1934 va ser detingut a Reus i el 1936 era candidat a les eleccions pel Foment Nacionalista Republicà, una veterana organització local, fundada el 1906, defensora del catalanisme d'esquerres, que es va integrar a Esquerra Republicana de Catalunya. Durant la guerra civil treballà al cos mèdic de l'exèrcit republicà i també va ser director dels serveis d'evacuació i secretari d'assistència social.

El 1939 es va exiliar, primer a la Costa Blava, amb els germans Antoni i Josep Andreu i Abelló, després a la República Dominicana, on actuà com a delegat de la Junta de Auxilio a los Republicanos Españoles i hi va fer classes en un centre d'ensenyament,[3] i el 1941 se'n va anar cap a Mèxic, on el 1946 va publicar una novel·la: El darrer dels Tubaus, i col·laborà en revistes mèdiques i catalanes de l'exili, com ara Pont Blau, La Nostra Revista i Quaderns de l'exili. Va treballar amb la Comunitat Catalana de Mèxic i amb el Consell Nacional de Catalunya.[4]

Va morir a Mèxic el 1969.

Referències[modifica]

  1. Olesti Trilles, Josep. Diccionari biogràfic de reusencs. Reus: l'Ajuntament, 1992, p. 569. 
  2. Anguera, Pere. «Notícia biogràfica». A: Jaume Roig. El darrer dels Tubaus. Barcelona: Columna, 1995. Pàgs 9-13
  3. Díaz Esculies, Daniel. L'exili català de 1939 a la República Dominicana. Barcelona: La Magrana, 1995, p. 75. 
  4. Tous i Vallvè, 2002, p. 131.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • MBC. «Jaume Roig i Padró». Galeria de Metges Catalans. Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.