Javier Peña

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJavier Peña
Biografia
Naixement1958 Modifica el valor a Wikidata (65/66 anys)
Kingsville (Texas) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Texas A&M Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballDrug and narcotic control (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióagent especial, espia Modifica el valor a Wikidata
Activitat1977 Modifica el valor a Wikidata –
OcupadorDrug Enforcement Administration (1984–2014) Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm3037979 Modifica el valor a Wikidata

Javier Peña (Kingsville, Texas, 1958) és un exagent de la DEA que va investigar Pablo Escobar i el Càrtel de Medellín.

D'avis mexicans, Peña va néixer i créixer a Kingsville, Texas, i va estudiar a la Universitat de Texas A&I (actualment Universitat de Texas A&M), on es va graduar en Sociologia i Psicologia. Va començar la seva carrera policial el 1977, quan va ser nomenat Adjunt del Sheriff pel Sheriff del Comtat de Webb, a Laredo, Texas. Set anys més tard, la DEA el va fitxar com a Agent Especial per a l'oficina d'Austin, Texas, on va treballar durant quatre anys. Al 1988, Peña es va oferir voluntari per a un nou lloc de feina a Bogotà, Colòmbia, per lluitar contra el tràfic internacional de cocaïna que duïa a terme el Càrtel de Medellín. La persecució d'aquesta banda de narcotraficants va acabar el 2 de desembre de 1993, amb la mort del seu líder, Pablo Escobar.

Durant les dues dècades següents, Peña va continuar treballant per a la DEA, amb operacions a Puerto Rico, Colòmbia i Texas. Al 2011, va assumir el càrrec d'Agent Especial de la Divisió de Houston. Hi va treballar fins a la seva jubilació, el gener de 2014.

Posteriorment, va treballar com a assessor per a la producció de la sèrie Narcos, de Netflix, en col·laboració amb el va ser el seu company a la DEA, Steve Murphy. Els dos van fer un cameo a l'últim capítol de la segona temporada de la sèrie ("¡Al Fin Cayó!"). L'expolicia, però, no va participar en les operacions de la DEA contra el Càrtel de Cali; la participació de Peña en la investigació d'aquesta banda a la tercera temporada de la sèrie de Netflix és un relat fictici.

Referències[modifica]

  • Bartilow, Horace A.; Eom, Kihong (1 d'abril de 2009). «Busting Drugs While Paying With Crime: The Collateral Damage of U.S. Drug Enforcement in Foreign Countries». Foreign Policy Analysis 5 (2): 93-116.
  • Bowden, Mark (12-01-2007). Killing Pablo. Grove/Atlantic, Inc. ISBN 9780802197573
  • ↑Biography.com Editors (14 de novembre de 2017). «Javier Pena Biography.com». The Biography.com website. A&E Television Networks. Consultat el 2 de gener de 2019.
  • Bolsamania.com Editors (26 de setembre de 2016) https://www.bolsamania.com/cine/te-presentamos-al-autentico-javier-pena-la-version-real-del-personaje-narcosConsultat el 2 de gener de 2019.