Jay Forrester

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Jay Forrester
Jay Forrester2.jpg
Naixement 14 de juliol de 1918
Anselmo, Nebraska
Es coneix per Dinàmica de sistemes
Camp científic enginyer i catedràtic d'universitat
Guardons
«IEEE Medal of Honor»
«The Franklin Institute
Awards-Howard N. Potts Medal»
Modifica dades a Wikidata

Jay Wright Forrester (Nebraska, 1918) és un enginyer estatunidenc, considerat el pare de la dinàmica de sistemes, una disciplina recent que representa una extensió a tota classe de sistemes complexos de conceptes aplicats originalment en enginyeria. L'aportació personal de Forrester inclou l'aplicació a problemes en el terreny de les ciències socials, inicialment a través de la modelització de l'organització empresarial. Forrester és també autor d'una de les formalitzacions més usades en la formulació de models cibernètics, el diagrama de Forrester.

Va obtenir el títol d'Enginyer elèctric a la Universitat de Nebraska i continuà els seus estudis en el MIT. Forrester fou un pioner del desenvolupament de la informàtica, ja que participà cap al 1950 en la invenció de la memòria d'accés aleatori (RAM) i és considerat autor de la primera imatge animada sintètica amb un oscil·loscopi, la representació del bot d'una pilota.

El seu interès per l'electrònica i més tard per la informàtica, el va dur a considerar les computadores com a un instrument fonamental en la seva teoria. Jay W. Forrester plantejava que el món era ple de sistemes (qualsevol cosa pot ser un sistema), la majoria d'ells força senzills i fàcilment intel·ligibles per a l'ésser humà. Nogensmenys, els problemes socials són sistemes amb gran quantitat de variables i força complicats.

Per això, Forrester proposa l'ús de computadores per a la simulació de sistemes reals, a través de la formulació de models fàcilment traduïbles a programes informàtics, amb els que el model és provat, i segons com, aprofitat. Així l'ésser humà aspira a predir el comportament de sistemes tan complexos com les societats, una fita que depèn de la qualitat dels models.

Al seu llibre "Industrial Dynamics" (considerat el punt de partida de la Dinàmica de sistemes), Forrester posa de manifest el fet que l'actual creixement de la població serà insostenible dins de 100 anys. Forrester, amb altres personalitats fundà el Club de Roma, organització internacional que es proposa conscienciar que l'actual sistema és insostenible i està abocat al col·lapse.

Obres[modifica | modifica el codi]

  • 1961. Industrial dynamics. Waltham, MA: Pegasus Communications.
  • 1968. Principles of Systems, 2nd ed. Pegasus Communications.
  • 1969. Urban Dynamics. Pegasus Communications.
  • 1973. World Dynamics. Pegasus Communications.
  • 1975. Collected Papers of Jay W. Forrester. Pegasus Communications.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Llibres

Revistes

Cursos


Software

Organitzacions

Altres links