Jean-Claude Romand

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJean-Claude Romand
Biografia
Naixement11 febrer 1954 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
Lons-le-Saunier (França) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióassassí llampec Modifica el valor a Wikidata
Altres
Condemnat perAffaire Romand (en) Tradueix
assassinat Modifica el valor a Wikidata

Jean-Claude Romand (Lons-li-Saunier, Jura, 11 de febrer de 1954) és un criminal francès conegut per haver assassinat l'any 1993 la seva dona, els seus dos fills i als seus pares; i per haver ocultat durant divuit anys la seva veritable vida als seus cercles pròxims, fent-se passar per alt funcionari de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Va ser condemnat al 1996 a cadena perpètua, amb un compliment de condemna mínim de 22 anys. Va complir condemna a la presó de Châteauroux (Indre).

Va ser posat en llibertat el 28 de juny de 2019, i es va dirigir a l'Abadia de Fontgombault, on té previst viure durant dos anys.[1]

El crim[modifica]

El 9 de gener de 1993 va assassinar la seva dona amb un corró de pastar, i més tard a la seva filla Caroline, de 7 anys, i al seu fill Antoine, de 5, emprant un rifle del calibre 22. Després d'aquests crims, va netejar la casa, va sortir a passejar, i hores més tard es va dirigir a la casa dels seus pares, a Clairvaux-les-Lacs (Jura), on, després de dinar, els va assassinar de la mateixa manera. Després de passar la nit amb l'amant, a París, va tornar al seu domicili i li va calar foc a casa seva amb ell a dins, no sense abans haver pres una bona dosi de barbitúrics. No obstant això, va ser rescatat pels bombers i després de gairebé una setmana a coma, va aconseguir salvar la vida.

Biografia[modifica]

La investigació aviat va revelar que Jean-Claude Romand no era la persona que creien els seus veïns i coneguts. No tenia feina, i havia estat enganyant a tota la seva família i amics durant gairebé dues dècades, afirmant ser metge i investigador a la OMS, quan en realitat no havia superat el segon curs de Medicina, i vivia de els diners que havia aconseguit estafar el llarg dels anys en el seu cercle d'afins, arribant a vendre a preu d'or medicaments falsos contra el càncer i inversions a Suïssa. Segons sembla, en l'època en què va cometre els crims, la seva família estava a punt de descobrir la veritat sobre ell, i a més havia esgotat tots els seus recursos econòmics. Acorralat, atrapat en la seva pròpia trampa, no va trobar una altra solució que l'assassinat ja que, segons les seves pròpies paraules, "la seva família no acceptaria la veritat". L'impostor va ser condemnat a cadena perpètua el 1996. Durant la seva condemna el convicte s'hauria convertit al misticisme i després del seu alliberament s'ha reclòs en una abadia benedictina del segle XI que segueix la litúrgia prèvia al Concili Vaticà II.

Llibre[modifica]

Aquest estrany succés va inspirar la novel·la L'Adversari de l'autor francès Emmanuel Carrère. Gràcies a una investigació rigorosa, l'autor, que va establir relació per correspondència amb Jean-Claude Romand, i va assistir al seu judici, va tractar de desentranyar el misteri d'aquest home, donant algunes pistes d'explicació per als seus descomunals mentides, però deixant oberts la major part dels interrogants que va suscitar aquest cas, únic en els anals judicials.[2]

Pel·lícules[modifica]

La història de Jean-Claude Romand ha estat objecte de diverses adaptacions cinematogràfiques:

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Bassets, Marc «La conversión del impostor que inspiró ‘El adversario’ de Carrère» (en castellà). , 28-06-2019 [Consulta: 30 juny 2019].
  2. «Jean-Claude Romand est libre» (en francès). , 28-06-2019 [Consulta: 30 juny 2019].

Enllaços externs[modifica]