Jean-Louis Berlandier

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJean-Louis Berlandier
Biografia
Naixement1r agost 1803 Modifica el valor a Wikidata
Ginebra (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Mort22 abril 1851 Modifica el valor a Wikidata (47 anys)
Matamoros (Mèxic) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióantropòleg, metge, botànic, col·leccionista de plantes Modifica el valor a Wikidata
Obra
Abrev. botànicaBerland. Modifica el valor a Wikidata
Localització dels arxius

IPNI: 700-1

Jean-Louis Berlandier (cap a 1805 – 1851) va ser un metge, naturalista i antropòleg francès.

Berlandier nasqué a Fort de l'Écluse, prop de la frontera amb Suïssa i va estudiar botànica a Ginebra.

Quan tenia uns 20 anys va traslladar-se com a biòleg a Mèxic en una expedició botànica. Arribà a Pánuco, Veracruz el desembre de 1826. Recollí plantes i animals pels voltants i va continuar fins a Texas. També recollí informació dels amerindis, especialment els Comanche. Després, el 1829, Berlandier exercí de metge a Matamoros, Tamaulipas, i continuà recollint espècimens de Texas i altres parts que aleshores conformaven de Mèxic.

La informació compilada per Berlandier és de les primeres dels estudis etnològics de les tribus ameríndies de les planes del sud. Un dels seus manuscrits, de 1834, es troben actualment al Gilcrease Museum de Tulsa, Oklahoma. Va exercir de capità cartògraf i ajuda de camp de l'Exèrcit mexicà en les hostilitats entre mexicans i estatunidencs a la primavera de 1846.

Després del Tractat de Guadalupe Hidalgo de 1848, es va demanar a Berlandier l'any 1850 que formés part de la Comissió Internacional de Fronteres (International Boundary Commission) per definir la nova frontera entre Mèxic i els Estats Units.

Publicacions[modifica]

  • Berlandier, Jean-Louis. "Grossulariaciae," (un article sobre el groseller),
  • publicat a "Mémoires de la Societat d'Història Natural de Ginebra"; 1824.
  • inclòs al Prodromus d'Auguste Pyrame DeCandolle, 1826.
  • Berlandier, Jean-Louis and Chovell, Rafael. "Diario de viaje de la Comisión de Límites." 1850.
  • Berlandier, Jean-Louis (traduïtper Sheila M. Ohlendorf et al.) "Journey to Mexico during the Years 1826 to 1834. (en dos volums)." Texas State Historical Association, Austin, Texas, 1980.
  • Berlandier, Jean-Louis (traduït per Frank Mares) "Itinerario: Campaña de Palo Alto y Resaca de Guerrero." Yale University:Western America Collection MS S-310, 1846.
  • Berlandier, Jean-Louis "Journal of Jean Louis Berlandier during 1846–1847, Incloent el temps que passà a Matamoros." Thomas Phillips Collection, MS 15512 (Berlandier), Library of Congress, Washington, DC. Copy on file at the Arnulfo L. Oliveira Library, University of Texas at Brownsville.

Epònims associats[modifica]

Animals
Plantes

Referències[modifica]

  1. Es poden consultar els tàxons descrits per aquest autor a International Plant Names Index (anglès)
  2. Lawson, Russell M. Frontier Naturalist: Jean Louis Berlandier and the Exploration of Northern Mexico and Texas. University of New Mexico Press, 2012, p. 203–204. ISBN 9780826352170.