Jean-Pierre Minckelers

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJean-Pierre Minckelers

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement2 desembre 1748 Modifica el valor a Wikidata
Maastricht (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Mort4 juliol 1824 Modifica el valor a Wikidata (75 anys)
Maastricht (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióAntiga Universitat de Lovaina Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióquímic, físic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Lovaina Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
ParesLaurent Minkelers Modifica el valor a Wikidata  i Anne-Marguerite Denys Modifica el valor a Wikidata

Jean-Pierre Minckelers (Maastricht, 2 de desembre de 1748 - Maastricht, 4 de juliol de 1824) va ser un acadèmic holandès i inventor de gasificació i il·luminació de carbó.

Als setze anys passà a Lovaina, on estudià teologia i filosofia en el Col·legi "Faucon", del qual en fou professor l'any 1772, ensenyant filosofia natural. En aquella època l'atenció científica es dirigia a l'obtenció del millor gas per als globus, i per aquest estudi es nomenà un comitè del qual formà part Minckelers. Aquest publica una Mémoire sur l'air inflamable tiré de différentes substances (Lovaina, 1784), en la que resumia els seus estudis que resultaren excel·lents, ja que a banda que el seu gas feia pujar els globus ràpidament, el portà a aplicar-lo a la il·luminació.[1]

En traslladar l'emperador Josep II la Universitat de Lovaina a Brussel·les, Minckelers continuà en aquesta de professor; però en ser de nou tornada a Lovaina preferí quedar-se a Brussel·les, on després fou nomenat professor de física i química de l'Escola Central de La seva ciutat (Maastrich).

El seus experiments sobre destil·lació de gas d'hulla produïren el 1785 la primera il·luminació per gas, que encara que llavors no tingué aplicació comercial, prenuncià la il·luminació moderna de les ciutats.

Referències[modifica]

  1. Ting, David S-K. Engineering Combustion Essentials. Cambridge Scholars Publishing, 2018, p. 11–12. ISBN 978-1-5275-1687-8 [Consulta: 26 juliol 2019]. 

Bibliografia[modifica]