Jean Bolland

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJean Bolland

Retrat, aiguafort per Richard Collin Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement18 agost 1596 Modifica el valor a Wikidata
Julémont Modifica el valor a Wikidata
Mort12 setembre 1665 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Anvers Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriador, sacerdot, teòleg, escriptor, hagiògraf, Bollandist (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
AlumnesDaniel van Papenbroeck Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósCompanyia de Jesús Modifica el valor a Wikidata

Jean Bolland (1596-1665), [pronunciat bòl·land] també conegut amb el seu nom llatí de Ioannes Bollandus era un jesuïta, conegut per haver iniciat l'edició dels Acta sanctorum, una compilació de la documentació sobre la vida de tots els sants del catolicisme. L'edició de l'obra inacabada continua fins avui.

Joan Bolland va néixer el 1596, al poble de Julémont, un feu del país de Dalhem als Països enllà del Mosa del Ducat de Brabant, aleshores als Països Baixos espanyols, avui a Bèlgica. El 1612 va entrar en la Companyia de Jesús i estudia a Lovaina i Anvers. Va ensenyar als col·legis de Roermond, Mechelen i Brussel·les. Després de la seva ordenació sacerdotal va esdevenir prefecte del col·legi de Mechelen.[1]

En observar la seva erudició i coneixement de la història, l'orde va carregar-lo de l'edició dels Acta sanctorum, que hauria de ser un inventari complet i crític de totes les fonts documentals sobre la vida dels sants. Aquest encàrrec aviat va adverar-se massa per a un home sol, i va crear un èquip per ajudar-lo. Aviat van prendre el nom de bol·landistes.[2] El 1643 va publicar els dos primers toms, amb la vida de les sants dels quals el dies natalis se celebra al mes de gener.[3] Per a la primera vegada, es va fer una historiografia científica en col·leccionar i copiar els texts, sense embellir-les amb llegendes i miracles, com era el costum en l'hagiografia medieval. L'obra va ser patrocinat, entre d'altres per Ferran de Fürstenberg (1626-1683), el príncep-bisbe de Paderborn i de Münster. Morí el 12 de setembre del 1665 a Anvers.

Pòstumament, els seus col·laboradors van publicar el 1658 el tres volums sobre els sants del mes de febrer, al qual Bolland encara va contribuir considerablement. L'obra continua fins avui per la Societat dels Bol·landistes[4] amb seu al col·legi dels jesuïtes a Etterbeek (Brussel·les).

Referències[modifica]

  1. Carl Ruland, «Bollandus, Johann», Allgemeine Deutsche Bibliographie, 1876, pàgina 109
  2. «Jean Bolland». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. «Foundation» Arxivat 2015-09-23 a Wayback Machine., Web de la Société des Bollandistes, (anglès) [consulta 28 de març de 2014 (2014-03-28)]
  4. «Jean Bolland». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.