Jean Gilbert

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJean Gilbert

Retrat de Jean Gilbert Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(de) Max Winterfeld Modifica el valor a Wikidata
11 febrer 1879 Modifica el valor a Wikidata
Hamburg Modifica el valor a Wikidata
Mort20 desembre 1942 Modifica el valor a Wikidata (63 anys)
Buenos Aires (Argentina) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatAlemanya
Activitat
OcupacióCompositor i director d'orquestra
GènereOpereta Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

IMDB: nm0318090 Allocine: 565590 Allmovie: p174261 IBDB: 11734
Musicbrainz: e262b1bd-3227-4063-a958-5d8b3db90799 Lieder.net: 13807 Discogs: 562992 IMSLP: Category:Gilbert,_Jean Modifica el valor a Wikidata

Jean Gilbert[1][2][3][4] (va néixer a Hamburg, Imperi Alemany, el dia 11 de febrer de 1879, sota el nom de Max Winterfeld, i va morir † a Buenos Aires, Argentina, el 20 de desembre de 1942), fou un compositor i director d'orquestra d'origen alemany.

Joventut[modifica]

La seva família era formada per 5 germans, dels quals tres germanes (Martha, Emmie i Lisbeth), i un germà (Eduard).[5]

El seu pare, David Winterfeld, era un mercader jueu. La mare, Caroline Winterfeld, provenia d'una llarga tradició familiar de músics cantants a les sinagogues. Dos dels seus germans van ser importants dins el món musical: Bernhardt Dessau, concertino de l'Òpera Real de Berlín, i Sally Dessau, pare del compositor Paul Dessau.

Max Winterfeld va començar molt d'hora a estudiar piano, i a l'edat de 15 anys ja feia concerts.

Entre els anys 1894 i 1897 va estudiar música a Kiel, a Sondershausen, a Weimar i a Berlín (al conservatori Klindworth-Scharwenka, un dels més cèlebres del món en aquella època, on ell estudià composició amb Philipp Scharwenka, el germà de Xaver Scharwenka, qui va ser el fundador del conservatori que porta el seu nom i es va associar l'any 1893 amb el conservatori Klindworth).

El 1897, quan alheshores tenia 18 anys, va dirigir per primera vegada una obra de teatre, mentre era mestre de capella a Bremerhaven. L'any 1898, va retornar al seu poble natal i va dirigir una orquestra al teatre Carl-Schultze. Un any després, el dia 10 d'abril de 1899,[5] es va casar amb Rosa Wagner, filla d'un comerciant d'Hamburg, però va haver de marxar per fer el servei militar al Règim d'Infanteria número 76 d'Hamburg.[3]

El principi de l'èxit[modifica]

Als 20 anys, l'any 1900, després d'haver fet el servei militar, substitueix a Leo Fall a la Centralhallen-Theather de Hamburg exercint de compositor i de director d'orquestra, sota la direcció d'Ernst Drucker. L'any 1901 escriu Das Jungernstift, una opereta en estil francès basada en un vodevil de Guinot,[4] que li va valer el seu nom d'autor Jean Gilbert. L'obra, creada a la Centralhalle, va tenir èxit.

Va dirigir el teatre Apollo a Berlin l'any 1901, on hi trobà Paul Lincke.

Va tornar de nou a Hamburg l'any 1903 i va dirigir de nou la Centrallhalle. Posteriorment va dirigir la Kapelle des Zirkus Hagenbeck l'any 1904, orquestra amb la qual va anar de gira per tot Europa (Alemanya, França, Italia i Escandinàvia, entre altres).

L'any 1908 es va dirigir a Düsseldorf i va tornar a compondre de nou per teatre. Entre el 1909 i el 1910 va escriure dues obres, utilitzant un llibret de Georg Okonkowski. El 26 de desembre de 1909 a Cottbus, va estrenar una farsa-vodevil: Polnische Wirtschaft. Dos mesos després, una de les seves més cèlebres operetes: Die Keusche Susanne, a Magdeburg.

Aquestes dues creacions, tocades immediatament a Berlín, passarien a ser d'una gran importància en la seva vida.

1910: el cim de la glòria[modifica]

Primera pàgina d'una reducció orquestral de La Casta Susanna [6]

El 1910 Die Polnische Wirschaft va ser representada per primera vegada al Thalia Theater de Berlin, dirigida pel mateix Jean Gilbert, i van obtenir un èxit tan gran que va ser repetida més de 600 vegades. L'èxit de Jean Gilbert no es va aturar a Alemanya: Die Keusche Susanne va ser traduïda en diverses llengües i portada a l'estranger el 1912: a Londres (Girl in the Taxi), a París (La chaste Suzanne), a Espanya i a Amèrica Llatina (La casta Susanna).

A partir d'aquest moment, va escriure com a mínim dues obres cada any: una farsa pel Thalia-Theater, i una opereta pel Metropoltheater.[3]

Va inserir dins les seves obres els elements que li donaven un èxit immediat: els noms relacionats amb l'actualitat, i les danses modernes, com el Tango i el Cakewalk.

Als berlinesos els agradaven la seva manera de compondre marxes populars.

Va ser el 1912 quan va escriure la farsa Puppchen, on es troba una de les seves cançons més cèlebres: Puppchen, du bist mein Augenstern.

La fi de l'èxit[modifica]

El 1914 Jean Gilbert va estar de gira amb diverses orquestres de carrer essent ell mateix el propi contractista.

Amb l'inici de la primera guerra mundial, la glòria del compositor es va acabar. Va escriure obres pels temps de guerra, com Kam’rad Männe o Woran wir denken, que el va posar en discrepància amb el seu company Walter Kollo Schiffbruch.

No obstant això, Gilbert encara va tenir un petit període d'èxit abans de començar el declivi: a l'estranger, tot i la dificultat de la parla alemanya (a causa de la guerra), va fer nombrosos concerts després de l'armistici de 1918: a Londres, Katja, die Tänzerin va ser representada més de 500 vegades.

Va aprofitar l'oportunitat d'experimentar amb noves formes musicals, com en “Lustspiel mit Musik” (Dorine und der Zufall, 1922), o en el teatre musical (Hotel Stadt Lemberg, 1929).

El 17 de juny de 1924 es va separar de Rosa, i es va casar aquell mateix any amb una ballerina de Berlín, Gerda Stehlick.[5]

Dos anys més tard, el 1926, va fusionar l'orquestra del Tivoli-Teather de Bremen amb diverses sales de concerts que va poder comprar (a Dresden, Hamburg et Frankfurt am Main). Sis mesos més tard, es va arruïnar i va marxar cap a Nova York durant un any, on va treballar pels Shubert Brothers.

En retornar, els problemes financers van tornar a interferir en la seva feina, encara que va continuar sent productiu en les seves composicions, treballant amb el seu fill Robert Gilbert, poeta de gran èxit.[3]

El període del nazisme i la fugida d'alemanya[modifica]

L'any 1933 Hitler va arribar al poder, i Jean Gilbert es va retrobar amb l'impossibilitat d'exercir. Va fugir d'Alemanya a l'abril d'aquell any, i es va refugiar a Viena amb els seus dos fills (Robert i Henry), la seva dona Gerda, i les tres filles d'aquesta.

Va estrenar la seva última opereta a Viena, Die Dame mit dem Regenbogen.

En aquell moment de la seva vida, ell ja havia escrit més de cinquanta operetes.[7]

A causa del control dels nazis, però, li era impossible trobar una feina (va estar prohibit a la llista de compositors de la Cambra del Reich el 12 de novembre de 1938)*, i Jean Gilbert va acceptar un lloc com a mestre de capella a Barcelona l'any 1936.

Els anys d'emigració fins a Argentina[modifica]

Un cop a espanya (va viatjar entre Barcelona i Madrid), va compondre música per a pel·lícules (La dona Francisquita, d'Antonio Vives). Al cap d'un any la guerra civil espanyola el va obligar a marxar a París, l'any 1937, on filmà Die Keusche Susanne. Va ser un any difícil per a Gilbert. El 1938, un any després, va arribar a Londres per intentar trobar èxit allà, però sense aconseguir-ho.

Al mes de maig de 1939[3][7] va canviar per última vegada de país, viatjant en vaixell fins a Buenos Aires, a Argentina, on va fer de director de l'orquestra “Radio El Mundo”, tocant tres vegades al cap de setmana amb l'orquestra, aportant molta popularitat al gènere de l'opereta a Argentina.

També va compondre molta música pel cinema nacional. L'any 1941 va ser guardonat amb el premi de millor música de pel·lícula argentina per a La Casta Susanna. Entre les seves obres cinematogràfiques hi trobem: Novios para las muchachas (Antonio Momplet, 1941), El pijama de Adán (Francisco Mugica, 1942), Su primer baile (Ernesto Arancibia, 1942), En el viejo Buenos Aires (Antonio Momplet, 1942).[7]

Els anys que va passar emigrant el van afeblir fortament, i va haver de parar de dirigir a causa de problemes de cor i d'artritis. Va morir el 20 de desembre del 1942 a causa d'un vessament cerebral.[3]

Anècdotes sobre els seus fills[modifica]

Els seus dos fills van tenir també certa fama:

Robert Girard (1899-1978), compositor d'operetes i lletrista de cançons. Va refer Die Kaste Susanne.[3]

Henry Winterfeld (1901-1990), amb el pseudònim de Manfred Michael, va ser autor de llibres juvenils.

Obra[3][8][modifica]

Música de teatre[modifica]

Obra (nom original) Autor(s) del llibret Gènere Llargada Data (i lloc) d'estrena
Das Jungfernstift Ernest Guinot Vodevil-opereta 4 actes 1901 (Hamburg)
Der Prinzregent Hans Forsten Opereta 3 actes 1903 (Hamburg)
Jou-Jou Hans Buchholz Vodevil 4 actes 1903 (Hamburg)
Onkel Casimir Heinz Gorden Opereta 1 acte 1908 (Düsseldorf)
Polnische Wirtschaft Curt Kraatz i Georg Okonkowski Vodevil-farsa 3 actes 1909 (Cottbus); 1910 (Berlin)
Die keusche Susanne Georg Okonkowski Opereta 3 actes 26 de febrer de 1910 (Magdeburg)
Die lieben Ottos Xanrof, Jean Kren i Alfred Schönfeld Farsa 3 actes 1911 (Berlin)
Die moderne Eva Georg Okonkowski i Alfred Schönfeld Opereta 3 actes 1911 (Berlin)
Das Autoliebchen Jean Kren i Alfred Schönfeld Farsa amb cant i dansa 3 actes 1912 (Berlin)
So bummeln wir Gustav Kadelburg Farsa 3 actes 1912 (Berlin)
Die elfte Muse Georg Okonkowski Opereta 3 actes 1912 (Hamburg)
Die Kino-Königin

(adaptació pel cinema

de Die elfte Muse)

Georg Okonkowski i Julius Freund Film-opereta 3 actes 1913 (Berlin)
Puppchen Jean Kren, Curt Kraatz i Alfred Schönfeld Farsa amb cant i dansa 3 actes 1912 (Berlin)
Die Reise um die Erde in vierzig Tagen Julius Freund "Ausstattungsstück"

amb cant i dansa

- 1913 (Berlin)
Die Tangoprinzessin Jean Kren, Curt Kraatz i Alfred Schönfeld Farsa amb cant i dansa 3 actes 1913 (Berlin)
Fräulein Trallala Georg Okonkowski i Leo Leipziger Farsa amb cant 3 actes 1913 (Königsberg)
Die Sünde des Lulatsch Hugo Doblin Opereta burlesca 3 actes 1914 (Chemnitz)
Wenn der Frühling kommt! Jean Kren, Georg Okonkowski i Alfred Schönfeld Farsa amb cant i dansa 3 actes 1914 (Berlin)
Kam’rad Männe Jean Kren, Georg Okonkowski i Alfred Schönfeld Farsa popular

amb cant

3 actes 1914 (Berlin)
Woran wir denken Franz Arnold i Walter Turszinsky "Zeitbild" - 1914 (Berlin)
Drei Paar Schuhe Jean Kren i Alfred Schönfeld "Lebensbild" amb cant - 1915 (Berlin)
Jung muß man sein Leo Leipziger i Erich Urban Opereta 3 actes 1915 (Berlin)
Das Fräulein vom Amt Georg Okonkowski i Franz Arnold Opereta 3 actes 1915 (Berlin)
Der tapfere Ulan Karl Hermann Marxes de nadal - 1915 (Berlin)
Arizonda Felix Dörmann Opereta 1 acte 1916 (Viena)
Blondinchen Jean Kren, Curt Kraatz i Alfred Schönfeld Joc-farsa amb cant i

dansa

3 quadrats 1916 (Berlin)
Die Fahrt ins Glück Franz Arnold i Ernst Bach Opereta 3 actes 1916 (Berlin)
Das Vagabunden-Mädel Jean Kren, Robert Buchbinder i Alfred Schönfeld Joc-farsa amb cant i

dansa

3 actes 1916 (Berlin)
Die Dose Sr. Majestät Rudolf Presbet i Leo Walther Stein Singspiel 3 actes 1917 (Berlin)
Der verliebte Prinz Georg Okonkowski i Hans Bachwitz Opereta 3 actes 1917 (Berlin)
Der ersten Liebe goldene Zeit Leo Kastner Singspiel 3 actes 1918 (Dresden)
Eheurlaub Julius Horst i Hans Bachwitz "Schwank" amb cant 3 actes 1918 (Breslau)
Zur wilden Hummel Jean Kren i Eduard Ritter Farsa cantada 3 actes 1919 (Berlin)
Die Schönste von allen Georg Okonkowski Opereta 3 actes 1919 (Berlin)
Die Frau im Hermelin Rudolph Schanzer i Ernst Welisch Opereta 3 actes 23 d'agost de 1919 (Berlín)
Der Geiger von Lugano Rudolph Schanzer i Ernst Welisch Opereta Preludi i

2 actes

1920 (Berlin)
Onkel Muz Bruno Decker i Robert Pohl Peça popular amb cant 3 actes 1921 (Halle)
Die Braut des Lucullus Rudolph Schanzer i Ernst Welisch Opereta 3actes 1921 (Berlin)
Prinzessin Olala Rudolph Schanzer i Rudolf Bernauer Vodevil-opereta 3 actes 1921 (Berlin)
Dorine und der Zufall Fritz Grünbaum i Wilhelm Sterk "Lustspiel" amb music 3 actes 1922 (Berlin)
Die kleine Sünderin Hans Hellmut Zerlett i Willy Prager "Operettenschwank" 3 actes 1922 (Berlin)
Katja, die Tänzerin Leopold Jacobson i Rudolf Oesterreicher Opereta 3 actes 1923 (Viena)
Das Weib in Purpur Leopold Jacobson i Rudolf Oesterreicher Opereta 3 actes 1923 (Viena)
The red robe

(adaptació de Das Weib un Purpur)

H.B. Smith - - 1928 (Nova York)
Der Gauklerkönig Rudolf Presber, Leo Walther Stein i Hans Hellmut Zerlett Opereta 3 parts 1923 (?)
Zwei um eine Leopold Jacobson Opereta 3 actes 1924 (?)
Die Geliebte Sr. Hoheit Rudolf Bernauer i Rudolf Oesterreicher Opereta 3 actes 1924 (Berlin)
Uschi Leo Kastner i Alfred Möller Opereta 3 actes 1925 (Hamburg)
Yvonne (adaptació de Uschi) Percy Greenbank - - 1926 (Londres)
Annemarie Georg Okonkowski i Robert Gilbert Opereta 3 actes 1925 (Berlin)
Der Lebenskünstler Leo Kastner i Alfred Möller Opereta 3 actes 1925 (Dresden)
Das Spiel um die Liebe Rudolph Schanzer i Ernst Welisch Opereta 3 actes 1925 (Berlin)
Lene, Lotte, Liese - Josefines Töchter Georg Okonkowski i Robert Gilbert Peça popular 3 actes 1926 (Berlin)
In der Johannisnacht Robert Gilbert, Gaston de Caillavet i Etienne Rey "Lustspiel" musical 3 actes 1926 (Hamburg)
The Girl from Cooks R. H. Burnside i Greatrex Newman - - 1927 (London)
Eine Nacht in Kairo Leopold Jacobson i Bruno Hardt-Warden Opereta 3 actes 1928 (Dresden)
Hotel Stadt Lemberg Ernst Neubach Teatre musical 3 actes 1929 (Hamburg)
Das Mädel am Steuer Rudolph Schanzer i Ernst Welisch "Spiel" 3 actes 1930 (Berlin)
Lovely Lady Hans Hellmut Zerlett i Robert Gilbert - - 1932 (Londres)
Die Dame mit dem Regenbogen Julius Brammer i Gustav Beer Opereta 3 actes 1933 (Viena)

Música de pel·lícules[modifica]

Nom del film (nom original) Lloc Any
Nur du Alemanya 1930
Eine Stunde Glück Alemanya 1930
Die Spanische Fliege Alemanya 1931
Zwei Herzen und Ein Schlag Alemanya 1932
Doña Francisquita Espanya 1936
La Chaste suzanne França 1937
La Casta Susanna Argentina 1941
Novios Para Las Muchachas Argentina 1941
El pijama de Adán Argentina 1942
Su primer baile Argentina 1942
En el viejo Buenos Aires Argentina 1942

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jean Gilbert
  1. «...Als die Noten laufen lernten...» (en alemany). Karin Ploog, 2015. [Consulta: 4 novembre 2015].
  2. Karin, Ploog. ...Als die Noten laufen lernten... (en alemany). Books on Demand, 2015, p. 282-296/696. ISBN 9783734745089. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 «Jean Gilbert» (en alemany). Stefan Frey, Universität Hamburg, 2008, actualitzat el dia 17 agost 2015. [Consulta: 4 novembre 2015].
  4. 4,0 4,1 «Guide raisonné et déraisonnable de l'opérette et de la comédie musicale» (en francès). Cercel lyrique Richard Wagner. [Consulta: 4 novembre 2015].
  5. 5,0 5,1 5,2 «Jean Gilbert - Personendaten» (en alemany). Stefan Frey, 2008, actualitzat el dia 17 agost 2015. [Consulta: 9 novembre 2015].
  6. «Die keusche Susanne - IMSLP» (en alemany). Max Eschig, 1912. [Consulta: 9 novembre 2015].
  7. 7,0 7,1 7,2 «The Orel Foundation - Jewish Composers Exiled in Argentina During the Nazi Period (1933-1945)» (en anglès). Sylvia Glocer, 07-10-2010. [Consulta: 8 novembre 2015].
  8. «Oxfor Music Online - Gilbert, Jean» (en anglès). The New Grove Dictionary of Opera - Andrew Lamb. [Consulta: octubre 2015].