Jeanne (cràter)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'accident geogràfic extraterrestreJeanne

Modifica el valor a Wikidata
Dades generals
Tipuscràter d'impacte Modifica el valor a Wikidata
Cos astronòmicVenus Modifica el valor a Wikidata
EpònimJeanne Modifica el valor a Wikidata
Dades geogràfiques
Coordenades40° 06′ N, 331° 30′ E / 40.1°N,331.5°E / 40.1; 331.5 Modifica el valor a Wikidata
Diàmetre19,4 km Modifica el valor a Wikidata
Quadranglequadrangle Sedna Planitia Modifica el valor a Wikidata
Localització
Identificadors
Gazetteer of Planetary Nomenclature2813 Modifica el valor a Wikidata

Jeanne és un cràter d'impacte en el planeta Venus de 19,4 km de diàmetre. Porta el nom d'un antropònim francès, i el seu nom va ser aprovat per la Unió Astronòmica Internacional el 1985.[1]

La forma triangular distintiva de l'ejecció indica que el cos impactant probablement va impactar obliquament, viatjant des del sud-oest fins al nord-est.

El cràter està envoltat de material fosc de dos tipus. L'àrea fosca en el costat sud-oest del cràter està coberta per fluxos de lava llisos (foscs al radar) que tenen un contacte fortament digitat amb els fluxos més brillants que l'envolten. L'àrea molt fosca del costat nord-est del cràter probablement està coberta per material llis semblant a sediments de gra fi. Aquest halo fosc és asimètric, imitant la forma asimètrica del mantell de l'ejecta. L'halo fosc es pot haver format per un xoc atmosfèric o una ona de pressió produïda pel cos entrant. El cràter Jeanne també mostra diversos lòbuls de sortida en el costat nord-oest. Aquestes característiques semblants al flux poden haver-se format per l'ejecció de gra fi transportat per un flux calent i turbulent creat per l'arribada de l'objecte impactant. Alternativament, es poden haver format per un flux fos de l'impacte.

Referències[modifica]

  1. «Jeanne». Gazetteer of Planetary Nomenclature. United States Geological Survey. [Consulta: 1r juliol 2017].

Vegeu també[modifica]