Jemima Wilkinson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJemima Wilkinson

(1821) Modifica el valor a Wikidata
Nom original(en) Publick Universal Friend Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement29 novembre 1752 Modifica el valor a Wikidata
Cumberland (Rhode Island) Modifica el valor a Wikidata
Mort1r juliol 1819 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
Dades personals
ReligióSociety of Universal Friends (en) Tradueix, Societat Religiosa d'Amics i New Light Baptist (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópredicador, líder religiós Modifica el valor a Wikidata
Família
ParesJeremiah Wilkinson, Sr. (hez) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Amy Elizabeth Wilkinson, (hez) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Goodreads author: 5697659

L'"Amic Públic Universal" (nascuda Jemima Wilkinson, 29 de novembre del 17521 de juliol del 1819), va ser una líder religiosa nord-americana de la congregació "Universal Friends" (Amics Universals), que predicava total abstinència sexual. Després d'haver sofert d'una greu malaltia en 1776, l'Amic va al·legar haver mort i estat reanimat com un evangelista agénero anomenat "Amic Público Universal", i posteriornent va evitar el seu nom de naixement i els pronoms amb gènere. Vestint robes andrògenes, l'Amic va predicar per tot el nord-est dels Estats Units, atraient molts seguidors que així van formar la "Societat d'Amics Universals".

La teologia de l'Amic Público Universal era en general semblant a la de la majoria dels quakers. L'Amic va matisar la importància del lliure voluntat, es va oposar a l'esclavitud i va recolzar l'abstinència sexual. Els membres més compromesos de la Societat d'Amics Universals van ser un grup de dones solteres que assumien papers de lideratge en les seves famílies i a la comunitat. En la dècada del 1790, els membres de la Societat van adquirir terres en l'oest de Nova York, on van formar el municipi de "Jerusalem" prop de Penn Yan, Nova York. La Societat d'Amics Universals va deixar d'existir en la dècada de 1860. Molts escriptors van retratar l'Amic com una dona i, o un frau manipulador, o un pioner dels drets de les dones. Altres, no obstant això, reconegueren el predicador com transgènere o no binari i com una figura pionera a la història transexual.

Enllaços externs[modifica]

  • Claus Bernet: Jemima Wilkinson. Em: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL). Volume 20, Nordhausen 2002, ISBN 3-88309-091-3, col. 1545–1553 (em alemão).