Vés al contingut

Jeroglífics d'Anatòlia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula sistema d'escripturaJeroglífics d'Anatòlia
Tipusescriptura logogràfica, escriptura natural i escriptura de caixa única Modifica el valor a Wikidata
Llengüesluvi Modifica el valor a Wikidata
Creació2000 aC Modifica el valor a Wikidata
EpònimAnatòlia Modifica el valor a Wikidata
ISO 15924Hluw Modifica el valor a Wikidata (080 Modifica el valor a Wikidata)
Direcció del textd'esquerra a dreta Modifica el valor a Wikidata
Interval UnicodeU+14400-1467F Modifica el valor a Wikidata

Els jeroglífics d'Anatòlia són una escriptura logogràfica (ISO 15924 =Hluw) nativa de l'Anatòlia Central, constituïda per 500 símbols. Han estat també anomenats jeroglífics hitites, tot i que la llengua que els emprava ha estat identificada com la llengua luvi, no l'hitita. No es coneixen connexions entre aquesta escriptura i els jeroglífics egipcis, ni amb l'escriptura cuneïforme.[1][2][3]

Història

[modifica]

S'observen pictogrames aïllats a la regió d'Anatòlia i Síria a partir de finals del 3000 aC i principis del segle XX aC en segells personals, però aquests només consisteixen en noms i títols, per la qual cosa no representen una escriptura desenvolupada. La majoria dels textos actuals es troben com a inscripcions monumentals de pedra, encara que alguns documents han sobreviscut en tabletes de plom. Les primeres inscripcions confirmades com luvi pertanyen a l'Edat de Bronze tardana, aproximadament els segles XIV. i XIII aC, arribant fins a l'Edat de Ferro, aproximadament els segles X aC i VIII aC. L'escriptura va desaparèixer al segle vii aC, imposant-se a la regió les escriptures alfabètiques.

Referències

[modifica]
  1. Payne, A. Hieroglyphic Luwian (en anglès). Wiesbaden: Harrassowitz, 2004, p. 1. ISBN 3447050268. 
  2. Melchert, H. Craig. Roger D.Woodard. Luvian (en anglès). Cambridge: Cambridge University Press, 2004 (The Cambridge Encyclopedia of the World's Ancient Languages). ISBN 0521562562. 
  3. Melchert, H. Craig. Peter T. Daniels i William Bright. The World's Writing Systems (en anglès). Nova York i Oxford: Oxford University Press, 1996. ISBN 0195079930. 

Enllaços externs

[modifica]