Jeroni Rosselló Ribera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Jeroni Rosselló)
Infotaula de personaJeroni Rosselló Ribera

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1827 Modifica el valor a Wikidata
Palma (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Mort1902 Modifica el valor a Wikidata (74/75 anys)
Palma (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Regidor de l'Ajuntament de Palma
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta, polític, lul·lista Modifica el valor a Wikidata
Premis

Jeroni Rosselló Ribera (Palma, 31 de gener del 1827 - 1902) fou poeta, lul·lista i polític. Estudià a l'Institut Balear i a la Universitat de Barcelona, on es llicencià en Dret el 1850. Com a polític, primer formà part dels nuclis progressistes i republicans. Després, en el període de la Restauració, es definí per la monarquia democràtica i fou un dels dirigents del Partit Liberal,[1] regidor a l'Ajuntament de Palma i conseller provincial. Participà sovint als Jocs Florals de Barcelona, i en fou mantenidor i president. El 1862 hi obtingué el títol de Mestre en Gai Saber. Així mateix, fou col·laborador de les publicacions Museo Balear, La Roqueta, Calendari Català i Lo Gay Saber. Fou distingit amb la creu de cavaller de l'orde de Carles III.[2]

Els seus primers llibres, en castellà, són Hojas y flores (1853) i Ecos del Septentrión (1857). Començà a usar la llengua pròpia arran del contacte amb la Renaixença catalana. Amb el sobrenom de "Lo joglar de Maylorcha", escrigué romanços històrics. Deixà inèdit Lo cançoner de Miramar. Com a lul·lista, fou el primer a projectar l'edició de l'obra en català de Ramon Llull. N'edità les Obres rimades (1859) - hi inclogué un poema apòcrif, escrit d'ell mateix - i preparà l'edició del Fèlix o llibre de meravelles. Edità dues antologies de poesia: Poetas de las islas Baleares (1863) i Flors de Mallorca (1873).

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Marimon i Riutort, Antoni. La política colonial dʼAntoni Maura: les colònies espanyoles de Cuba, Puerto Rico i les Filipines a finals del segle xix. Edicions Documenta Balear, 1994, p. 38. ISBN 8460483770. 
  2. «Los Mestres en Gay Saber: en Geroni Roselló». La Llumanera de Nova York, núm. 52, agost 1879, pàg. 1.
Vegeu texts en català sobre Jeroni Rosselló Ribera a Viquitexts, la biblioteca lliure.