Jerry Seinfeld

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJerry Seinfeld

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Jerome Allen Seinfeld Modifica el valor a Wikidata
29 abril 1954 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Brooklyn (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióJudaisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióQueens College, CUNY
State University of New York at Oswego (en) Tradueix
Massapequa High School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
LateralitatEsquerrà Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonologuista còmic Modifica el valor a Wikidata
Activitat1980 Modifica el valor a Wikidata –
Patrimoni net estimat8.000.000 $ (2015) Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeJessica Seinfeld (1998–) Modifica el valor a Wikidata
ParellaShoshanna Lonstein Gruss (1993–1997) Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Lloc webjerryseinfeld.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0000632 Allocine: 35326 Rottentomatoes: celebrity/jerry_seinfeld Allmovie: p64376 TCM: 343492 Metacritic: person/jerry-seinfeld TV.com: people/jerry-seinfeld IBDB: 6730 TMDB.org: 16377
Facebook: JerrySeinfeld Twitter (X): JerrySeinfeld Instagram: jerryseinfeld Musicbrainz: 27cd1225-3fa2-4ec6-bba9-ef5c1f09cbcc Songkick: 303547 Discogs: 558436 Goodreads author: 19838 Modifica el valor a Wikidata
Jerry Seinfeld als Premis Emmy (1997)

Jerome Allen Seinfeld[1] (Brooklyn, Nova York, 29 d'abril de 1954) és un comediant, monologuista, actor i escriptor estatunidenc. És recordat per la seva participació en la sitcom Seinfeld, emesa de 1989 a 1998.

Biografia[modifica]

Les seves actuacions s'han caracteritzat per un tipus d'humor basat en l'observació de fets quotidians. Nascut en Brooklyn, criat en Massapequa, afirma que el seu interès per la comèdia va començar quan tenia vuit anys i mirant la televisió se sentia fascinat en pensar que a algú li paguessin per fer riure als altres. Va començar en els clubs nocturns a partir del moment en què es va graduar de la Universitat de Queens. En principi es va dedicar a fer representacions gratuïtes, només per perfeccionar la seva actuació.

En aquells moments per sobreviure va recórrer a una varietat de treballs estranys com vendre il·legalment bombetes per telèfon i vendre joies falses al carrer. Malgrat tot mai va perdre de vist el seu objectiu: Tota la meva vida he estat tractant de riure'm... estic obsessionat amb aquest moviment. Quan estàs rient, has deixat el teu cos, has deixat el planeta... és una experiència increïble. El seu treball va rendir fruits quan es va convertir en un convidat regular dels programa Late Night With David Letterman i The Tonight Show. El seu primer especial va ser Jerry Seinfeld's Stand-up Confidential, transmès en HBO durant 1987-1988. En la primavera de 1991 Jerry va ser el conductor de Spy TV: How To Be Famous per al canal NBC i Aspen Comedy Festival per Showtime.

En 1989 li van donar l'oportunitat de tenir la seva pròpia comèdia en un canal. Amb el seu company Larry David (que va ser usat com a model pel personatge del neuròtic George Costanza) van presentar la idea d'un "programa sobre res" dedicant cada mitja hora del programa a esdeveniments trivials. El programa va ser acceptat i al principi es deia Seinfeld Chronicles, però després es va passar a anomenar simplement Seinfeld.

Seinfeld és conegut pel seu humor observacional, generalment sobre les relacions entre persones i la incomoditat amb les obligacions socials. El Comedy Central el va considerar un dels dotze comediants verbals més importants de la història en el seu especial The 100 Greatest Standups Of All Times.

Filmografia[modifica]

Cinema[modifica]

Televisió[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. Biografia de Jerry Seinfeld en Internet Movie Database

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jerry Seinfeld