Jerzy Popiełuszko

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJerzy Popiełuszko

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(pl) Jerzy Aleksander Popiełuszko Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(pl) Alfons Popiełuszko Modifica el valor a Wikidata
14 setembre 1947 Modifica el valor a Wikidata
Okopy, Podlaskie Voivodeship (Polònia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort19 octubre 1984 Modifica el valor a Wikidata (37 anys)
Włocławek (Polònia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata (Traumatisme contús Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaEsglésia de S. Estanislau Kostka (Varsòvia) 
Capellà Solidarność
1980 – 1984 (mort)
Vicari
1972 – 1975 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica i catolicisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióHigher Metropolitan Seminary in Warsaw (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot catòlic Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatRepública Popular de Polònia Modifica el valor a Wikidata
prevere i màrtir
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
Beatificació6 de juny de 2010 , Plaça de Piłsudski (Varsòvia) nomenat per Angelo Amato
PelegrinatgeVarsòvia (tomba)
Festivitat19 d'octubre
IconografiaCom a prevere
Família
MareMarianna Popiełuszko (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webpopieluszko.pl Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: 393e83c2-2f5e-4f25-8d0d-4646a49f2042 Goodreads character: 964678 Find a Grave: 11293557 Modifica el valor a Wikidata

Jerzy Popiełuszko (Okopy, voivodat de Podlàquia, 14 de setembre de 1947 - Włocławek, voivodat de Cuiàvia i Pomerània, 19 d'octubre de 1984) va ser un sacerdot catòlic i sindicalista polonès, assassinat per les forces repressores del règim comunista del seu país. És venerat com a beat per l'Església Catòlica Romana.

Biografia[modifica]

Fill de camperols, va fer els estudis primaris i secundaris a Suchowola i als disset anys ingressà al seminari major de Varsòvia. Va ser ordenat sacerdot el 28 de maig de 1972 pel cardenal Stefan Wyszyński i exercí el seu ministeri en diverses parròquies de la capital polonesa. L'any 1978 li fou confiada la catequesi dels estudiants de la Facultat de Medicina d'aquesta ciutat.

Exercí la seva activitat pastoral entre els treballadors de la indústria siderúrgica de Nowa Huta, prop de la capital, i aviat el nomenaren consiliari del sindicat Solidarność. Rector de la parròquia varsoviana de Sant Estanislau Kostka el 1980, els seus sermons en els quals propugnava la llibertat religiosa i criticava obertament el règim, atreien gernacions de fidels. Fins i tot alguns foren transmesos per Ràdio Europa Lliure, de manera que arribaren a tot Polònia.

Quan fou proclamada la llei marcial el 13 de desembre de 1981, Popiełuszko va ser detingut diversos cops i al final processat i condemnat. El 1983 l'amnistiaren i ell reprengué la seva militància, cosa que el feu objectiu predilecte de la Służba Bezpieczeństwa, la policia política del ministeri de l'interior. El 13 d'octubre de 1984 li pararen una trampa en forma d'accident automobilístic, però ell aconseguí escapolir-se.

Sis dies després, tanmateix, quan tornava de dir missa a Bydgoszcz, tres funcionaris de la policia secreta el segrestaren. Fou sotmès a tortura i finalment llançat al pantà del riu Vístula a Włocławek, on morí ofegat. El cadàver fou trobat el dia 24 d'octubre, i els resultats de l'autòpsia foren concloents a propòsit de les circumstàncies de la mort. La notícia causà una gran commoció a tot el país i les manifestacions de protesta es multiplicaren. Els funerals de Popiełuszko a Varsòvia mobilitzaren centenars de milers de persones.

La pressió popular provocà que els seus assassins i l'oficial que els comandava fossin processats i objecte de llargues condemnes (per bé que més tard alleujades amb revisions i amnisties), cosa que fou interpretada com una victòria per part de l'oposició polonesa, la qual per primera vegada se sentia amb un ample marge de llibertat. També fou un dels motius que el sindicat Solidarność es decidís a actuar com a força política, públicament i sense complexos.

Beatificació[modifica]

El 1997 l'Església Catòlica incoà el procés de beatificació de Jerzy Popiełuszko, el qual fou declarat servent de Déu en 2008. El 19 de desembre de 2009 la Santa Seu li reconegué oficialment virtuts heroiques i li confirmà la condició de màrtir. Va ser beatificat el 6 de juny de 2010.

La seva tomba, al jardí de la parròquia de S. Stanislaw Kostki de Varsòvia, de la qual va ser titular, és tothora un lloc de pelegrinatge.