Jiangnan

De Viquipèdia
Infotaula de geografia físicaJiangnan
TipusRegió geogràfica Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaRepública Popular de la Xina Modifica el valor a Wikidata
Llogaret en Jiangnan

Jiangnan o Jiang Nan (xinès tradicional: pinyin: JiāngnánWade-Giles: Chiang nan; a vegades pronunciat Kiang-nan) és una àrea geogràfica de la Xina referint-se a les terres immediatament al sud de les parts baixes del Riu Iang-Tsé, incloent-hi la part del sud del Delta Iang-Tsé. La regió és àmpliament de parla Wu.

La paraula Jiangnan està basada en el nom xinès pel Iang-Tsé, Cháng Jiāng, i nán significant "sud". La regió abasta el municipi de Xangai, la part del sud de la província Jiangsu, la part del sud de la província d'Anhui, la part del nord de la província de Jiangxi, i la part del nord de la província de Zhejiang. La més importants ciutats en l'àrea són Xangai, Nanjing, Ningbo, Hangzhou, Suzhou, Wuxi, Changzhou i Shaoxing.

Jiangnan ha estat una regió capdavantera de la Xina com a mínim per 1000 anys, amb una economia forta i grans recursos humans. Tot i que només constituint 5% d'àrea dins de la Xina, ha estat històricament responsable d'una quantitat significativa del PIB xinès. La vida intel·lectual de Jiangnan ha estat altament distingida per tota la història xinesa i molta de la cultura xinesa s'ha influït globalment.

En els darrers 15 anys, les indústries de fabricació, incloent-hi automòbils (General Motors, Volkswagen), d'electrònica i tèxtil, s'han concentrat en aquesta àrea, aprofitant el treball barat i el transport convenient. Les indústries de Jiangnan juguen una funció important dins el comerç d'exportació de la Xina i produeix molt dels béns que els consumidor van a utilitzar al voltant del món.

Història de Jiangnan[modifica]

Les primeres evidències arqueològiques eren de les cultures Majiabang i Hemudu. La tardana cultura Liangzhu, al voltant del 2600-2000 aC, creà complexos artefactes de jade. La seva economia era basada en el cultiu de l'arròs, la pesca i van construir cases en xanques sobre rius o llacs. Durant la Dinastia Zhou, la gent de Wu i Yue va habitar l'àrea i visqué pel que sembla junt al Liangzhu, amb una dura aqüicultura i cases en xanques, però esdevingueren cada cop més al·lienades a través de contacte amb els estats xinesos del nord. Van adoptar el sistema d'escriptura xinès i crearen excel·lents espases de bronze. L'estat de Chu de l'oest (en Hubei) se va expandir cap a esta àrea i derrotà a l'estat de Yue. Després que Chu va ser conquerit per Qin, la Xina va ser unificada. No fou fins a la caiguda de Jin Occidental, durant els inicis del segle iv dC, que els xinesos del nord es traslladaren a Jiangnan en nombres significatius. La vall del Riu Groc s'estava fent erma a causa d'inundacions (manca d'arbres després d'intensives tales per crear terres de conreu) i constant assetjament i invasió per part dels nòmades Wu Hu.

Una tortuga de pedra amb una làpida commemorant la vista de l'Emperador Kangxi a Nanjing en 1684

Tot i que la civilització xinesa s'originà en la Planúria del Nord de la Xina al voltant el riu groc, el canvi del clima i el continuat assetjament d'enemic nòmades malmeté la productivitat agrícola del nord de la Xina durant tot el 1r mil·lenni aC.

Molta gent s'assentà al sud de la Xina, on el clima càlid i humit de la zona de Jiangnan era ideal per al suport a l'agricultura i per permetre sorgir ciutats altament sofisticades. Als inicis del període dels Han Orientals (aproximadament al segle 2 dC), l'àrea de Jiangnan va esdevenir una de les zones econòmicament més importants de la Xina. A banda de l'arròs, Jiangnan va produir a l'engròs productes de comerç profitosos com te, seda, i celadon porcellana (de Shangyu). Un transport convenient - el Gran Canal al nord, el riu Iang-Tsé a l'oest, i ports marítims com ara el Yangzhou - contribuïren en gran manera al comerç local i també en el comerç entre l'antiga Xina i altres nacions.

Diverses dinasties xineses estigueren situades a Jiangnan. Durant el període dels Tres Regnes, Jianye (en l'actualitat Nanjing) va ser la capital del Regne de Wu. En el segle iii, molts xinesos del nord es van traslladar ací després que els nòmades Turkic van controlar el nord. En el segle x, Wuyue era un regne petit costaner fundat per Qian Liu va fer un impacte cultural durador en Jiangnan i la seva gent fins als nostres dies. Després que els Jurchen envaïren completament el nord de la Xina en els 1120, l'exiliat govern de la Dinastia Song es retirà cap al sud, establint la nova capital Song de sud capital a Hangzhou en el 1127.

Durant els últims anys de la Dinastia Yuan Jiangnan va ser disputada per dos estats rebels grans: Ming de Zhu Yuanzhang, situat en Nanjing, i el Wu del Suzhou central dirigit per Zhang Shicheng. Una rivalitat de deu anys que va acabar amb la captura de Zhu de Suzhou en el 1367; havent així reunificat Jiangnan, Zhu es va proclamar a si mateix el primer emperador de la nova Dinastia Ming en el Dia d'Any Nou Xinès (el 20 de gener) de 1368, i uns pocs mesos més tard va expulsar també als mongols del nord de la Xina. Nanjing va romandre com la capital de la Dinastia Ming fins al segle xv, quan el tercer Emperador Ming, Yongle, trasllada la capital a Beijing.

L'Emperador Qianlong de la Dinastia Qing va fer moltes visites a Jiangnan (xinès: 江南, pinyin: Qiánlóng Xià Jiāngnán), que han estat recreades en nombroses òperes xineses i programes de televisió. Abans, també l'Emperador Kangxi havia visitat la regió.

Durant la Revolta Taiping del segle xix, l'estat rebel Taiping va ocupar gran part de Jiangnan i finalment va fer de Nanjing la seva capital. L'àrea va patir molts danys quan la revolta va ser sufocada i es va restaurar l'imperi manxú. Després de la caiguda de la Dinastia Qing en el 1911 i l'Expedició del Nord de Chiang Kai-shek, la República de la Xina, segons els desitjos de Sun Yat-sen, va fer de Nanjing la capital. From the late 1920s until the Second World War, the Jiangnan area was the focus of Chinese economic development. Much of the Kuomintang's ruling elite and the ROC's economic elite hailed from the Jiangnan area.