Gihad Islàmic palestí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Jihad Islàmica Palestina)
Infotaula unitat militarGihad Islàmic Palestí
حركة الجهاد الإسلامي في فلسطين
حركة الجهاد الإسلامي في فلسطين Modifica el valor a Wikidata
TipusPartit polític
Data de lleva1981
BrancaGuerrilla
Ideologianacionalisme palestí, panislamisme, islamisme polític i antisionisme Modifica el valor a Wikidata
Comandants
ComandantRamadan Shallah
Guerres i batalles
Conflicte araboisraelià
Lloc webwww.saraya.ps

El Gihad Islàmic Palestí (àrab: حركة الجهاد الإسلامي في فلسطين, Ḥarakat al-Jihād al-Islāmī fī Filasṭīn) aquest grup és conegut en els mitjans de comunicació en català, com a Gihad Islàmica palestina, malgrat la possible confusió amb altres organitzacions que porten el mateix nom.

El Gihad Islàmic palestí, és una facció militant islamista palestina, que fou creada en 1981, la Gihad té com a objectiu: l'establiment d'un Estat Islàmic en el conjunt de tots els Territoris Palestins que ara són governats per l'Autoritat Nacional Palestina: Cisjordània, la Franja de Gaza, i el territori actualment governat per l'estat sionista d'Israel.

Fou dirigida per Fathi Shaqaqi fins al seu assassinat a Malta el 1995, d'autoria desconeguda, i després per Abdullah Ramadan Shallah, resident a Damasc, Síria. Ha dut a terme atacs contra objectius tant militars com civils d'Israel mitjançant explosius, inclosos activistes suïcides, i llançament de coets.

També considera enemics els Estats Units d'Amèrica i els governs àrabs prooccidentals. Als territoris ocupats és molt minoritària en relació a Hamas o Fatah i es considera que té els seus principals suports a Jenin i Hebron.

Israel i els EUA han acusat els règims de l'Iran, Síria i el moviment libanès Hesbol·là de donar-li armes i ajut econòmic. El Gihad Islàmic palestí, és considerat com una organització terrorista pel Departament d'Estat dels Estats Units[1] i els governs del Regne Unit,[2] Austràlia,[3] Canadà,[4] la Unió Europea,[5] i per l'estat sionista d'Israel.

Referències[modifica]

  1. www.state.gov/
  2. www.gov.uk/ Arxivat 2017-03-28 a Wayback Machine. (Pàgina 15).
  3. «www.nationalsecurity.gov.au/». Arxivat de l'original el 2021-05-14. [Consulta: 13 febrer 2017].
  4. www.publicsafety.gc.ca/
  5. eur-lex.europa.eu/