Jimmy Liao

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJimmy Liao

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement15 novembre 1958 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
Yilan County (República de la Xina) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Cultura Xinesa Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor, escriptor Modifica el valor a Wikidata

Lloc webjimmyspa.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm1445779 TMDB.org: 224056
Facebook: jmy.spa Twitter (X): jimmy_hoshizora Modifica el valor a Wikidata

Jimmy Liao (en xinès: 廖福彬, 15 de novembre de 1958) és un il·lustrador i escriptor d'àlbums il·lustrats taiwanès. El nom Jimmy és el seu primer nom anglès que ha adoptat del seu pseudònim xinès 幾米.

Biografia[modifica]

Després de graduar-se en art a la Universitat de Cultura Xinesa, Liao va treballar durant 20 anys a una agència publicitària, i més tard com a il·lustrador per diaris i revistes.[1] El 1995 Liao va superar una leucèmia i va decidir dedicar-se exclusivament al seu art.

L'any 1998 es van publicar a Taiwan els seus àlbums Secrets in the forest (森林裡的秘密) i A fish with a smile (微笑的魚). Tots dos llibres van aconseguir nombrosos guardons literaris i molts diaris taiwanesos, com The China Times, Min Sheng Bao i United Daily News van considerar-los els millors llibres infantils de l'any. L'àlbum A Chance of Sunshine o Turn Left, Turn Right (向左走, 向右走), publicat el 1999, va ser triat un dels deu llibres més influents per la cadena de llibreries taiwanesa Kingstones. A Catalunya, el Gremi d'Editors va atorgar l'any 2010 el Premi Llibreter en la categoria d'àlbum il·lustrat a The starry starry night de Liao.[2]

Els llibres de Jimmy Liao s'han traduït a dotzenes de llengües i es venen a tot el món.[3] Els seus àlbums també s'han adaptat al teatre, el cinema, la televisió i l'animació.[4] Per exemple, A fish with a smile va ser guardonat l'any 2006 amb el Premi Especial al Millor Curtmetratge d'Animació del Festival Internacional de Cinema de Berlín.[5] Molts dels protagonistes dels seus llibres s'han convertit en ninos i imatge d'altres productes autoritzats.

Els dibuixos de Liao es caracteritzen pels colors cridaners i atrevits, i la representació de figures centrals que sovint semblen petites al primer pla, suggerint el punt de vista d'un nen en el món molt gran, de vegades sinistre o que suggereixen soledat.

Referències[modifica]

  1. «Taking a colourful look at life» (en anglès), 03-04-2008. [Consulta: 29 novembre 2018].
  2. «Jordi Puntí, Elizabeth Strout i l'il·lustrador Jimmy Liao, guardonats amb el Premi Llibreter». Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, 22-06-2010. [Consulta: 29 novembre 2018].
  3. «Solitary man» (en anglès). South China Morning Post, 25-03-2008. [Consulta: 29 novembre 2018].
  4. «Liao's book hits the stage» (en anglès). South China Morning Post, 22-09-2003. [Consulta: 29 novembre 2018].
  5. «Jimmy Liao» (en castellà). Barbara Fiore Editora. [Consulta: 29 novembre 2018].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jimmy Liao