Joan Ballester i Zafra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Ballester i Zafra
Biografia
Naixement1688 Modifica el valor a Wikidata
Palma (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Mort1766 Modifica el valor a Wikidata (77/78 anys)
Palma (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Capità general de Mallorca
febrer 1764 – maig 1765
← Francisco de Paula Bucareli y UrsúaAntoni d'Alòs i de Rius → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar, enginyer Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflicteGuerra de Successió Espanyola Modifica el valor a Wikidata

Joan Ballester i Zafra[1] (Palma, 1688 - 1766) va ser un militar i enginyer mallorquí, capità general de Mallorca interí durant el regnat de Ferran VI d'Espanya.

Ingressà a l'Exèrcit en 1705 i va estar destacat al regiment del Castell de Sant Felip de Maó i el 1710 passa com a cadet al Regiment d'Infanteria de Sòria, lluitant a la Guerra de Successió Espanyola, principalment en la presa de Mallorca per les tropes de Felip V d'Espanya en 1715.[2]

Ascendit a enginyer ordinari, Joris Prosper Van Verboom el destinà a les obres de la ciutadella de Barcelona i en 1718 l'acompanyaria en la seva expedició a Sicília. En 1720 fou ascendit a capità d'enginyers i destinat a Alacant, on va realitzar els plànols de fortificació de la ciutat, projectant un nou cinturó emmurallat amb cinc baluards asimètrics. En 1721 va participar en els fortificacions de Ceuta i en 1725 a Pamplona. De 1726 a 1732 fou destinat a Mallorca i en 1733 se li va ordenar el projecte de fortificació de la plaça i els castells d'Orà, on en fou comandant general i governador interí. En 1735 fou ascendit a enginyer director i en 1737 fou designat membre de la Reial Junta de Fortificacions.

En 1739 fou nomenat enginyer director d'Eivissa amb grau de coronel. Entre altres obres i millores va elaborar un mapa de Formentera, bateries per la defensa del port de Sant Antoni de Portmany i una línia fortificada que envoltava l'illa amb quatre torres de vigilància de tres plantes, com la torres des Molar, la torre de Portinatx, la torre des Savinar i la torre de Compte, a Eivissa, i la torre de Punta Prima i la Torre des Garroveret a Formentera, totes elles amb tres plantes.[3] En 1740 fou nomenat director de fortificacions de Mallorca i fou encarregat d'aixecar plànols de l'Alcúdia. En 1755 també va impulsar la construcció de la primera estacada d'Eivissa. Entre 1764 i 1765 fou capità general de Mallorca interí. Va morir a Palma en 1766.

Referències[modifica]

  1. «Joan Ballester i Zafra». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Juan Ballester y Zafra, Real Academia de la Historia
  3. Joan Ballester de Zafra, Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera

Enllaços externs[modifica]