Joan Baptista Bruguera i Morreras

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Joan Baptista Bruguera i Moreres)
Infotaula de personaJoan Baptista Bruguera i Morreras
Biografia
Naixementsegle XVIII Modifica el valor a Wikidata
valor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XVIII Modifica el valor a Wikidata
valor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióEscolania de Montserrat Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, mestre de capella Modifica el valor a Wikidata
Activitat1750 Modifica el valor a Wikidata –  1766 Modifica el valor a Wikidata
OcupadorReial Convent de l'Encarnació, mestre de capella (1750–1752) Modifica el valor a Wikidata

Joan Baptista Bruguera i Morreras (Figueres, segle xviii) fou un compositor, mestre de capella català i teóric català.

Es formà a l'Escolania de Montserrat[1] i fou mestre de capella de Figueres (Girona, 1765), del monestir de La Encarnación de Madrid (Madrid) i de la basíl·lica de Santa Maria del Pi (Barcelona, 1750). També va quedar entre els primers en la selecció a MC de la catedral de Toledo (Castella -la Manxa, 1763) i va quedar en segón lloc en l'oposició al magisteri de capella en la mateixa ciutat.

El 1765 presentà al concurs del "Catch Club de Londres" un cànon a tres veus titulat Beatus Vir, que hi guanyà un premi de 1 000 guinees i una medalla d'or, condecoració que li va ser entregada pel capità general, marquès de la Mina, en nom de la Cort d'Anglaterra.[2] Aquesta obra es va publicar a la "Four Collection of Catches, Canons and Glees...inscribed to the noblemen and gentlemen of the Catch-Club at Almacks" i actualment es conserva una copia a la Biblioteca Imperial de Viena. Altres obres seves es poden trobar a la Biblioteca de Catalunya.

Intervingué en la polèmica provocada per l'obra del pare Antoni Soler; Llave de la Modulación amb la Carta Apologética..., datada a Figueres el 2 de gener de 1766 i en la qual es declarà en contra del compositor català. La carta fou publicada a Madrid i existeixen certes teories que defensen que ho va fer el seu germà, Pere Bruguera Moreres o Joan Baptista mateix.

Des de 1970 té un carrer dedicat a la zona de l'Eixample de Figueres.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Diccionari Biogràfic de l'Alt Empordà, text d'Inés Padrosa Gorgot, pàg. 151. (ISBN: 978-84-96747-54-8)
  • Bruguera i Morreras, Joan Baptista: Carta apologetica, que en defensa del Labyrinto de Labyrintos compuesto por un autor, cuyo nombre saldrá presto al publico escribió Don Juan Bautista Bruguera i Morreras, Presbytero Maestro de Capilla en la Iglesia de Figueras en Cathaluña, contra la Llave de la Modulación, i se dirige a su autor el M.R.P. Fr. Antonio Soler..., Francisco Suriá imp., Barcelona 1766
  • CASARES, E; CUESTA, I.F; CALCO, JL. Diccionario de musica española e hispanoamericana. 10. Madrid: SGAE, 1999. ISBN 84-8048-303-2.