Joan Baptista Pujol i Riu

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaJoan Baptista Pujol i Riu
Dades biogràfiques
Naixement 22 de març de 1835
Barcelona
Mort 28 de desembre de 1898 (63 anys)
Barcelona
Alma mater Conservatoire national supérieur de musique et de danse
Activitat professional
Ocupació Compositor, professor de música, pedagog i pianista
Deixebles Enric Granados i Campiña
Instrument Piano
Modifica dades a Wikidata
Joan Baptista Pujol tocant el piano, pintat per Marià Fortuny a Fantasia sobre Faust (1866)

Joan Baptista Pujol i Riu (Barcelona, 22 de març, 1835 - 28 de desembre, 1898) fou un pianista i pedagog català.[1]

Biografia[modifica | modifica el codi]

Quan d'infant, els seus pares observaren la profunda impressió que li produïen els cants religiosos fou el que els induí a iniciar-lo en l'estudi del solfeig sota la direcció de l'organista de Sant Cugat, amb la fi de que pogués, en ocasions cantar en l'escolania. Al cap de poc temps, començà a manifestar-se la decidida vocació de Pujol per la música; es mostrà desitjós d'aprendre algun instrument, elegint el violí, com el que, en aquella època, oferia majors avantatges. Però una petita discussió entre el pare i el que proporcionava el violí, feren que Pujol es dediqués de manera resolta per l'instrument que tants triomfs li'n donaria. Gaietà Sala fou el seu primer mestre de piano; després estudià sota la direcció de Pere Tintorer i a l'edat de quinze anys marxà a París. En aquell Conservatori ingressà per concurs en la classe de Laurent. Els seus avanços foren tant ràpids que causaven l'admiració del seu propi mestre i dels seus condeixebles, entre els quals hi figuraven Massenet, Bizet i Ketterer. Aconseguí en aquest Conservatori un dels premis de piano, i en aquest també estudià harmonia amb Napoléon-Henri Reber. A més, rebé lliçons de perfeccionament dels pianistes Prudent i Rosenhain. Poc temps després començà la seva carrera concertista. En el innumerables concerts donats a París i principals ciutats franceses, a Alemanya i arreu d'Espanya, assolí èxits clamorosos.

El concertista[modifica | modifica el codi]

Com a concertista, Pujol posseïa condicions meravelloses. En molts casos podien anomenar-se creacions de les obres executades per ell, tal era la intensitat d'emoció i la força evocadora que en elles assolia posar. Fou un intèrpret inspiradíssim dels grans mestres del piano, sobre tot de Beethoven i de Chopin, en la execució de les obres dels quals assolí la major altura a què un artista pot arribar. Les seves qualitats, a banda de la seva admirable interpretació, com a mer executant, eren excepcionals: mecanisme igual, pur, poderós i ple de delicadesa que li permetien executar sense el més mínim esforç els passatges de bravura i els dissenys més subtils; per mitjà de la varietat d'atacs i articulacions i de emprà un personalíssim ús dels pedals, produïa noves i delicioses sonoritats que arrabassaven els seus auditors.

La vessant pedagògica[modifica | modifica el codi]

El 1870, trobant-se, incidentalment a Barcelona per dirigir els assajos de Missa de Rossini, esclatà la guerra francoprussiana, i va resoldre romandre el seva ciutat natal fins que el conflicte arribés a la seva fi. Es va veure de seguida sol·licitat per donar algunes lliçons de piano. Després anà augmentat el nombre dels seus deixebles de manera que, quan acabà la guerra, Pujol estava ja tant interessat per l'ensenyança, que va resoldre quedar-se a Barcelona, amb el propòsit de continuar realitzant periòdicament excursions artístiques per l'estranger. Però llevat uns concerts que donà a París i en la pròpia Barcelona el 1882, i que foren acollits amb un extraordinari entusiasme pels públics i per tots els diaris ciutats, des de llavors es dedicà a l'ensenyança, en la que demostrà ser també una verdadera eminència.

Quan tornà a Barcelona el 1886 l'Ajuntament de Barcelona l'anomenà director de les classes de piano de l'Escola Municipal de Música. El seu mestratge fou essencial per a la creació d'una escola catalana de pianistes. Entre els seus deixebles destaquen Albéniz, Lliurat, Valdealde, Malats, Calado o Viñes. Aquest tres últims, aconseguiren posteriorment primers premis en el Conservatori de París.

El pedagog[modifica | modifica el codi]

Com a mestre a més de conèixer íntimament tots els recursos del piano, d'estar dotat d'una gran sentit crític i analític, posseïa el do de demostrar i de persuadir; descobria de seguida el caràcter del deixeble, les seves qualitats i els seus defectes; tenia la rapidesa i la seguretat de judici que li permetien, per a corregir aquests i desenvolupar aquelles, encertar amb els mitjans més segurs i eficaços. Mostrava un respecte profund per la personalitat artística de cadascun, que s'esforçava en determinar i desenvolupar, sense amollar-la mai a la seva pròpia personalitat.

Influència en la música[modifica | modifica el codi]

La influència de Pujol, vers la música, fou realment molt gran. Quan s'instal·là a Barcelona, l'art musical estava en la capital de Catalunya, com en la resta d'Espanya, en un estat llastimós d'endarreriment. Pujol anà desterrant tot el repertori caspós que fins llavors privava exclusivament, i, mercès a ell, els grans mestres, abans en prou feines coneguts de nom, adquiriren carta de naturalesa. Per la difusió de les obres clàssiques i modernes de més alta vàlua, assolí anar depurant el gust del públic i així va fer possibles grans manifestacions musicals de tot ordre que, d'altra manera, haguessin de ben segur fracassat. El seu mèrit en aquest sentit apareix tant més excepcional ja que tot ho va fer per propi esforç, per iniciativa pròpia. Sol completament, sense cap recolzament oficial ni privat, creà una escola de piano tant notable que en cap país havia estat superada durant molts anys. Va organitzar a la Sala Beethoven la primera temporada de concerts simfònics que se celebrà a Barcelona (1881) amb la participació de figures estrangeres com Massenet, Saint-Saëns i Frigola i que tants resultats artístics hauria de donar en l'esdevenir. També va promoure una temporada d'òpera francesa dins la qual fou estrenada a Barcelona l'òpera Mireille de Gounod, a la que seguí la presentació d'una òpera còmica francesa, representada per primera vegada a Espanya, entre altres obres desconegudes també, la Carmen de Bizet.

Pujol editor[modifica | modifica el codi]

El 1888 fundà una editorial de música, que adquirí ràpidament gran importància, i que a Espanya fou la primera amb orientació determinada i amb elevades tendències artístiques. En aquesta casa, que dirigí fins a la seva mort junt amb un dels seus fills, es publicaren, entre d'altres moltes, belles obres d'Albéniz, totes les de Granados i Arnau, diverses de Pedrell, àdhuc Els Pirineus i la monumental Hispaniae Schola Musica Sacra; interessants col·leccions de cants populars, de música religiosa, de peces per a piano i altres instruments, etc...; també s'hi publicà l'admirable i cèlebre obra del mateix Pujol Nuevo mecanismo del piano, en les que i són resumides les ensenyances tècniques del mestre. Per altra banda, la mateixa casa prestà assenyalats serveis a l'art, introduint a Espanya moltes obres famoses d'autors estrangers.

Pujol compositor[modifica | modifica el codi]

Com a compositor, Pujol va escriure un gran nombre de pàgines elegants i inspirades que demostren les seves notables condicions per a una branca de l'art que no cultivà preferentment. Un bell Concert seu inèdit, per a piano i orquestra, i algunes altres de les seves composicions, també inèdites, foren destruïdes durant la guerra de 1870-71, en l'incendi d'una casa que la família de la seva esposa posseïa als voltants de París. Entre les seves obres més destacades figuren: Rosas y Perlas, Les premières feuilles, la transcripció de Faust, Bolero de Concert, Féte Andalouse, totes per a piano sol: Adagio, per a piano, violí i violoncel; una Cantata, i diverses melodies per a cant i piano.

El seu fill Gastó Pujol-Hermann fou il·lustrador i pintor.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Els intèrprets catalans». Web. Generalitat de Catalunya, 2012. [Consulta: Abril 2013].