Joan Compte Torrell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Joan Compte)
Infotaula de personaJoan Compte Torrell
Biografia
Naixement1640 Modifica el valor a Wikidata
Reus (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
Mort1706 Modifica el valor a Wikidata (65/66 anys)
Reus (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócomerciant Modifica el valor a Wikidata

Joan Compte Torrell (Reus, 1640 - Reus, 1706) va ser un comerciant català i ciutadà honrat.

Fill del botiguer Joan Compte, es va casar tres cops, i va heretar terres i diners de les seves dones augmentant el seu patrimoni.[1] L'any 1691 va aconseguir el privilegi de ciutadà honrat de Barcelona donat per Carles II.[2] Aquest nomenament el va obtenir gràcies al seu segon matrimoni amb Maria Fort, ja que aquesta, l'any 1675 i en atenció als mèrits del seu pare Cosme Fort i del seu oncle Joan Fort va rebre el privilegi de poder fer ciutadà honrat l'home que es casés amb ella.[3]

Va ser un home de negocis amb èxit, i, en contra del que feia la petita noblesa al Camp de Tarragona, va vendre més patrimoni del que va comprar, acumulant una gran fortuna. Tenia cases i terrenys a Reus i a Riudoms, i explotava els productes de les seves terres. A Alforja era propietari de pous de glaç, que subministrava gel als pobles veïns. Heretà la botiga o empresa de comerç del seu pare, i era la seva activitat principal. Es dedicà als arrendaments, i el 1671 va obtenir de Francesc de Montserrat i Vives, Marquès de Tamarit, el dret de bolla de plom i cera de les col·lectes de Tarragona i de Montblanc. L'any 1677 va associar al negoci Josep Grases i Gralla, un prometedor jove de 22 anys que després seria un dels participants en la Companyia Nova de Gibraltar. La relació comercial s'anava renovant cada tres anys i es va mantenir fins a la mort de Compte. Amb Grases, i ell pel seu compte es dedicà a la compra-venda de bestiar, cereals, cuiros i vins i aiguardents. Va invertir en negocis marítims i va realitzar préstecs de diners amb bona productivitat. Va tenir dos fills del seu segon matrimoni, Antoni Compte Fort, que no era encara major d'edat quan el seu pare va morir, i Antònia Comte Fort, que es va casar amb Gabriel de Simó, comerciant i ciutadà honrat, i alcalde de Reus el 1724-1726.[3] Aquests fills, quan Joan Compte ja era mort i durant la Guerra de Successió, probablement cap al 1711, es van traslladar a Tarragona.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Rovira i Gómez, Salvador-J. Els nobles del Baix Camp (segle XVII). Reus: Associació d'Estudis Reusencs, 2001, p. 31-33. ISBN 8493050776. 
  2. Bru de Sala i de Valls, Lluís de. Nobiliari del Reial Cos de la Noblesa de Catalunya. Barcelona: Juventud, 1998, p. 51. ISBN 842613100X. 
  3. 3,0 3,1 Rovira i Gómez, Salvador-J. Els nobles del Baix Camp (segle XVIII). Reus: Associació d'Estudis Reusencs, 2006, p. 42. ISBN 849341845.