Joan Massana i Badia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Massana i Badia
Biografia
NaixementBarcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort3 juny 1809 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortPena de mort Modifica el valor a Wikidata (Penjament Modifica el valor a Wikidata)

Joan Massana i Badia (Barcelona 1787? - 3 de juny de 1809), fou un heroi de la guerra del Francès.

Funcionari d'Hisenda, encarregat de la consolidació de vals reials, deute públic emès pel rei, participà en la fracassada Conspiració de l’Ascensió contra els francesos ocupants de Barcelona. Fou capturat, juntament amb el comerciant Salvador Aulet, en una emboscada parada pel capità italià Provana de l'exèrcit napoleònic, amb qui havien pactat que obriria les portes de les Drassanes a canvi d'una important quantitat de diners. En concret, Provana els convocà a casa seva per parlar dels preparatius de la conspiració, però a l'habitació del costat hi havia els responsables policials francesos, que els detingueren al moment.

Massana i Aulet foren jutjats i condemnats a mort juntament amb els religiosos Joaquim Pou i Joan Gallifa i el militar Josep Navarro. L'execució tingué lloc a l'esplanada davant de la Ciutadella el 3 de juny de 1809, mitjançant el garrot als dos religiosos i la forca per als tres restants. Quan els francesos abandonaren la ciutat el 28 de maig de 1814, els seus cossos van ser recuperats i es van enterrar en la Capella dels Màrtirs del claustre de la Catedral de Barcelona, monumentalitzada el 1909 amb escultures d'Enric Clarasó.

L'any 1927 a la ciutat de Barcelona se li dedicà un carrer al barri actualment conegut com Antics Palaus [1]

També el 1941 s'inaugurà el Monument als Herois del 1809 de Josep Llimona a la plaça Garriga i Bachs, a tocar de la Catedral, on Joan Massana és una de les cinc persones representades.

Referències[modifica]

  1. «B Nomenclàtor». [Consulta: 21 abril 2022].