Joan Sandalinas i Fornas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Joan Sandalinas i Fornàs)
Infotaula de personaJoan Sandalinas i Fornas
Biografia
Naixement1903 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort1991 Modifica el valor a Wikidata (87/88 anys)
Dades personals
FormacióCercle Artístic de Sant Lluc Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata

Joan Sandalinas i Fornas (Barcelona, 1903 - 1991) pintor de l'avantguarda catalana.

Es formà a l'Ateneu Obrer i al Cercle Artístic de sant Lluc[1] i al llarg de la seva carrera compaginà la seva feina de funcionari a l'empresa de Telefónica amb la d'artista. El 1928 es donà a conèixer mitjançant la revista "L'amic de les Arts" i el 1929 mostrà obres seves a l'Exposició d'art abstracte de les galeries Dalmau de Barcelona. Treballà amb el llenguatge cubista, el constructivista, l'orfiste i el surrealista. La seva influència principal fou Giorgio de Chirico i Torres-García. Sempre estigué al marge dels circuits comercials malgrat ser un dels impulsors de l'avantguarda a Catalunya, sobretot de la tendència informalista, i la Guerra Civil trencà totalment amb les aspiracions a poder exposar.[2] Titulà, signà i datà pràcticament totes les obres i a partir de 1975 s'anà redescobrint les seves pintures a través de diverses exposicions col·lectives.

El 2007 el Museu de Montserrat reivindicà la seva obra, juntament amb la de Joan Junyer, a través d'una mostra dels dos artistes.[3] Allí s'hi presentaren 30 dibuixos la majoria fets entre 1924 i 1927 on tracten escenes quotidianes. La fixació per la proximitat i el fet social són influència d'Antoni Costa amb el qual passejaren pels barris barcelonesos.[4] Actualment a Catalunya es troba alguna obra seva a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i al Museu de Valls.

Referències[modifica]

  1. «Joan Sandalinas i Fornàs». Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 10 desembre 2013].
  2. Mitrani, Alex. «Dibuixar l'avantguarda». Museu de Montserrat. Arxivat de l'original el 14 de desembre 2013. [Consulta: 10 desembre 2013].
  3. «Junyer i Sandalinas acosten l'avantguarda a Montserrat». Catalunya Ràdio.[Enllaç no actiu]
  4. «“JOAN JUNYER (1904-1994) y JOAN SANDALINAS (1903-1991) EN LAS COLECCIONES MAPFRE”». Revista de arte Logopress. [Consulta: 10 desembre 2013].